Izvor: RTS | Ponedeljak, 12.11.2018.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kruševački 14. oktobar povećao obim proizvodnje - U planu zapošljavanje još 1.000 radnika

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Od posrnulog giganta, posle godinu dana uz novog vlasnika Czechoslovak grupu, kruševački 14. oktobar stao je na noge. Nekadašnju muku nedostatka proizvoda i kupaca zamenio je novi problem – nedostatak radne snage. Potrebno im je mnogo više radnika od trenutno zaposlenih 250. Zato uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje organizuju obuke.

U Fabrici transmisije, koja je uvek bila ponos kompanije, za mašinama mladi ljudi. Obučavaju se za metalostrugare, brusače, glodače, livce.

- Završio sam za prehrambenog tehničara u Hemijskoj školi. Čuo sam preko biroa da traže radnike za 14. oktobar i sada se obučavam se za CNC mašinu - kaže Danijel Milosavljević iz Kruševca.

Metalaca potrebnih 14. oktobru na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema, jer se godinama u Kruševcu ne školuju.

- U komunikaciji sa poslodavcem ovde i u skladu sa njihovim potrebama definisali smo ono što su njihove potrebe u toku ove i mislim da već imamo određene planove za iduću godinu i krenuli smo u ovu vrstu obuka. Dvadeset lica je angažovano. Mi se nadamo da će uz dobru komunikaciju sa starim majstorima, kojih ima ovde na liniji, već uspeti da se obuče i da ostanu da rade - ističe Predrag Marković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U fabrici su remontovane stare i kupljene nove mašine, dogovorene desetine poslova i izvoz. Za tržište spremaju i nov proizvod – utovarivač.

- Došao je novi poslodavac i, evo, uspešno funkcionišemo već godinu dana. Povećan je obim proizvodnje, povećana je i zaposlenost ljudi - navodi poslovođa Prvoslav Memišević.

U 14. oktobru planiraju da u naredne dve godine zaposle 1.000 radnika, a prvih 20 koji su već na obuci posao će dobiti krajem decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.