NavMenu

Građani Srbije duguju bankama prosečno 2.806 EUR - Najzaduženiji u regionu Hrvati

Izvor: Blic Nedelja, 11.11.2018. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Svaki zaposleni građanin u Srbiji zadužen je za 2.806 EUR u proseku, radnici u Hrvatskoj bankama duguju tri puta više, Bosanci dva puta, a zaduženiji od Srba su i Crnogorci.

Istraživanje Blica pokazuje da Hrvati bankama duguju više od 15 mlrd EUR, Srbi nešto više od 8 mlrd EUR, Bosanci 3,2 milijarde, Makedonci dve milijarde, a Crnogorci 1,2 mlrd EUR.

U odnosu na broj zaposlenih u ovim zemljama, koji jedino i mogu dobiti kredit, računica pokazuje da su najzaduženiji radnici u susednoj Hrvatskoj i da svaki od 1,3 miliona zaposlenih u ovoj zemlji duguje bankama u proseku po 10.869 EUR. Slede zaposleni Crnogorci, njih oko 220.000 koji bankama duguju po 5.392 EUR, zatim Bosanci i na kraju srpski građani.

Svi oni najčešće su se zaduživali za opštu potrošnju, što znači da su uzimali keš i potrošačke kredite, dok su na drugom mestu stambeni zajmovi. Prema zvaničnim podacima najzastupljeniji su gotovinski i stambeni krediti čija su učešća iznosila 39,6% i 38,4%.

Vrednosno, stambeni krediti u Srbiji dostigli su 3,3 mlrd EUR, što je rast od 3% od početka godine, a keš krediti oko 3 mlrd EUR, što je rast od 11 procenata za osam meseci. Najveći rast, 12,8%, od početka godine imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

- I učešće potrošačkih kredita nastavlja blago da raste, pa se na te kredite odnosilo 2,6% kredita stanovništvu koje najvećim delom čine dinarski krediti za kupovinu mobilnih telefona i bele tehnike, kao i devizni indeksirani krediti za kupovinu automobila - navode u NBS.

Ekonomisti smatraju da jedan od razloga za skok keš i potrošačkih kredita može da bude rast zaposlenosti pošto prema podacima RZS od marta prošle do marta ove godine ima 40.000 više formalno zaposlenih, a van poljoprivrede rast je 70.000 novih ljudi koji stiču mogućnost da se zaduže kod banke. S druge strane, lakše zaduživanje omogućava i pad kamatnih stopa na kredite.

U centralnoj banci navode i da su se kamate na kredite spustile na nove minimume. Prosečna kamatna stopa na dinarske kredite građanima iznosi 10,1%, dok je u maju 2013. godine iznosila 21%. U odnosu na početak godine to predstavlja rast od sedam odsto u zaduženosti stanovništva.

Istovremeno, prema podacima Udruženja banaka Srbije, obim kredita privredi je smanjen za 3,6%, na 11 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.