Izvor: eKapija | Subota, 10.11.2018.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stabilni izgledi za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije - Fitch Ratings povećao projekciju privrednog rasta na 4,3%

Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)
Agencija Fitch Ratings zadržala je stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB, a potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje pobošljanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka agencije o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga.

Fitch Ratings konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri odsto u 2019. godini. Pored očuvanja stabilnosti cena, ova agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatelj prati.

Agnecija navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9%, vođen investicijama i rastom potrošnje. Ovakva kretanja opredelila su Fitch Ratings da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 na 4,3%.

Procenjuje se da će i ove godine, i uz visok rast državnih investicija, biti ostvaren suficit u budžetu, a ističe se i plan Vlade Srbije da prioriteti u budžetu za narednu godinu budu kapitalne investicije, smanjenje poreskog opterećenja na rad i mere za podizanje životnog standarda.

Kada je reč o javnom dugu, Fitch Ratings ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine.

Agencija očekuje smanjenje spoljne neravnoteže u 2019. godini, pri čemu ističe da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit.

Uzimajući u obzir postignute rezultate i očekivanja za naredni period, agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije, kaže se u saopštenju NBS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.