NavMenu

Javni beležnici Srbije obavili skoro 5,5 miliona pravnih poslova

Izvor: eKapija Nedelja, 11.11.2018. 22:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Javni beležnici Srbije obavili su za nepunih pet godina, od kada su počeli da rade, ukupno 5.418.615 pravnih poslova za koje imaju ovlašćenja, što je izuzetan rezultat koji pokazuje u kojoj meri je za kratko vreme razvijen kako sistem javnog beležništva u Srbiji, tako i rad Javnobeležničke komore.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić ocenio je da je najznačajniji rezultat javnih beležnika brz i efikasan rad većine kancelarija, kao i značajno rasterećenje sudova. Tako se među poslovima koje su beležnici obavili, 217.806 odnosi na poverene predmete (sastavljanje smrtovnice, popis imovine i raspravljanje zaostavštine), koje su osnovni sudovi poveravali javnim beležnicima.

- Takođe, od marta 2017. godine javni beležnici su preuzeli nadležnost za overu potpisa, rukopisa i prepisa u gradovima i opštinama u kojima rade. Uradili su više od dva miliona i 100 hiljada overa od tada. U okviru ove nadležnosti, javni beležnici su overavali i potpise birača u vezi sa podrškom kandidata za parlamentarne, predsedničke, kao i lokalne izbore, odnosno izbore za savete nacionalnih manjina i svi ti postupci overe su sprovedeni bez incidenata i pritužbi - rekao je Cvejić na predstavljanju najznačajnijih rezultata Komore.

U ovoj godini sproveden je konkurs za nove javne beležnike, posle koga je 31 beležnik položio zakletvu pred ministrom pravde. Kada uspostave kancelarije, 31 novi beležnik biće član Komore koja će imati ukupno 199 članova. Nakon toga, preostaće područja četiri osnovna suda u Srbiji za koja još nema imenovanih javnih beležnika (Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica), dok su na poslednjem konkursu imenovani javni beležnici za osnovne sudove u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku, u kojima do sada nije bilo beležnika.

Što se tiče poslova overe potpisa i prepisa ili fotokopije koji su, u skladu sa Javnobeležničkom tarifom, oslobođeni od plaćanja naknade (kao što su prepisi dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete), javni beležnici su tokom juna ove godine obavili ukupno 126.687 besplatnih overa, dok je u istom periodu prošle godine bilo 103.924 besplatne overe.

Cilj Javnobeležničke komore Srbije je da zajedno sa Ministarstvom pravde dalje radi na unapređenju profesije, te da se popuni još slobodnih mesta za javne beležnike, kojih treba da bude 370, za teritoriju cele Republike Srbije.

Cvejić je, takođe, istakao da je Javnobeležnička komora Srbije od početka, avgusta 2014, imala veliku podršku Ministarstva pravde, kao i da je od osnivanja razvijala saradnju sa međunarodnim notarskim organizacijama. U oktobru 2016. godine, na 28. Kongresu Međunarodne unije notara, primljena je u punopravno članstvo kao 87. članica. Takođe, Javnobeležnička komora Srbije je u junu 2017. godine primljena u Savet notarijata Evropske unije, u svojstvu člana-posmatrača.


Veliku pomoć i podršku javni beležnici Srbije imali su od nacionalnih notarskih organizacija iz Evrope, a posebno od Nemačke i Francuske, čije su komore istakle da je u Srbiji veoma brzo razvijen funkcionalan sistem. Sa Komorom Nemačke, Ministarstvo pravde Srbije i Javnobeležnička komora potpisali su nedavno Memorandum o razumevanju i ciljevima digitalizacije radnih procesa pri komunikaciji javnih beležnika i javnih registara. Takođe, uskoro će biti potpisan i novi sporazum o saradnji sa Francuskom notarskom organizacijom.

- U prethodnih pet godina javni beležnici zauzeli su definitivno čvrsto mesto u pravnom sistemu Srbije i postali nezaobilazni kada su u pitanju rešavanja građanskih pitanja od velikog značaja za stanovništvo – od dokumentacije, prometa novca, robe, usluga, nekretnina, a tu su i ostavinski postupci - istakao je Cvejić.

On je rekao i da je pred javnim beležnicima i dalje mnogo izazova.

- Ne želimo da kažemo da nije bilo i problema. Rešavali smo ih i na to moramo da računamo i dalje. Građani su polako počeli da prihvataju način na koji radi Komora, kao telo koje kontroliše rad svih javnih beležnika. Zahtevamo strogo poštovanje svih zakona i propisa od svojih članova i, kada do propusta dođe, ne libimo se da izričemo i najteže kazne. Važno nam je da svi javni beležnici znaju da propust jednog narušava ugled svih - kazao je Cvejić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.