Izvor: eKapija | Petak, 09.11.2018.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo Freja forum 2018 - U fokusu izazovi digitalne budućnosti

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
U Domu Narodne skupštine Republike Srbije u petak (9. novembra 2018. godine) je svečano otvoren Freja forum 2018, na kojem će se tokom vikenda razgovarati na teme jednakih mogućnosti, demokratije i izazova digitalne budućnosti.

Freja forum je neformalna organizacija koja već 12 godina održava konferencije na različite teme sa opštim ciljem da podstakne demokratske procese kroz izgradnju različitih mreža saradnje. Svake godine u novembru okupljaju se predstavnici Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Turske i Švedske, partneri Freja foruma, kako bi razgovarali o pitanjima jednakih mogućnosti, demokratiji i civilnom društvu. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, Freja forum, koji je iniciran u Švedskoj, a implementiran u svim pomenutim zemljama, prošle godine je bio i zvanični kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Na forumima koji se održavaju u različitim gradovima svake godine, između neprofitnih organizacija, privatnog sektora i institucija na zapadnom Balkanu ostvarena je multietničnost, multisektoralnost i multikulturalnost.

Udruženje poslovnih žena Srbije koordinira na nacionalnom nivou ovaj projekat koji je od međunarodnog značaja, a realizuje ga u partnerstvu sa organizacijama iz javnog, poslovnog i nevladinog sektora iz regiona, koji su okupljeni oko Freja foruma. Održavanje foruma kruži po zemljama partnera, pa je tako ove godine došao red na Srbiju, a realizuje se od 9. do 11. novembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije zahvaljujući podršci Ženske parlamentarne mreže i programu UN za razvoj UNDP.

Tokom ovogodišnjih seminara i radionica, u fokusu su izazovi u digitalnom svetu, kao što su robotika i veštačka inteligencija, i kako i da li će oni uticati na demokratiju i ponašanje ljudi.

- Digitalna revolucija, najveća revolucija u istoriji čovečanstva, donela je velike promene širom sveta. Revolucija u robotici i autonomnim sistemima je već počela i mi živimo u vremenu kada tehnologija u interakciji sa drugim prirodnim i fizičkim sredstvima u našem okruženju pruža informacije globalnoj publici – izjavila je dr Dušica Semenčenko, koordinatorka projekta za Srbiju u ime Udruženja poslovnih žena Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.