NavMenu

Američki startap Skysource/Skywater Alliance uspeo da dobije svežu vodu iz vazduha u zatvorenom prostoru

Izvor: Gradnja.rs Petak, 09.11.2018. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Chinnapong/shutterstock.com)Ilustracija
Tim pod nazivom Skysource/Skywater Alliance, na čijem čelu stoji američki arhitekta David Hertz, razvio je energetski efikasnu tehnologiju za sakupljanje sveže vode za piće iz vazduha – i to u zatvorenom prostoru.

Sistem WIDEW može da generiše 2.000 litara vode dnevno kombinovanjem hladnog i toplog vazduha, kako bi se stvorila kondenzacija, na način sličan onom kojim se stvaraju oblaci. Razvoj ovog projekta trajao je dve godine, a prošlog leta osvojio je važnu nagradu u oblasti očuvanja vode zvanu Water Abundance XPRIZE.

Kako prenosi Dezeen, njihov AWG sistem (odnosno sistem atmosferske generacije vode) može se koristiti kao ispomoć u oblastima u kojima nedostatak vode ili njen nekvalitet predstavlja veliki problem. Iako sistemi koji pomažu u ovakvim situacijama već postoje, istina je da oni obično nisu dovoljno energetski efikasni i da ostavljaju veliki karbonski otisak.

Glavni izazov ovog projekta bio je izdvojiti najmanje 2.000 litara vode dnevno iz atmosfere koristeći obnovljivu energiju od 100%, po ceni ne većoj od dva centa po litru. WIDEW sistem ne samo što se 100% oslanja na izvore obnovljive energije, već ne ostavlja nikakav karbonski otisak – što znači da stvara dodatnu energiju koju lokalna zajednica može koristiti. Pored toga, sistem funkcioniše u svim klimatskim uslovima.

- Više sveže pijaće vode ima u atmosferi nego u svim rekama na Zemlji, a mi taj izvor još nismo ni koristili. Ovim putem, odražavajući bazične prirodne procese, tehnologije biogasifikacije i proizvodnje vode su ko-locirane i konstruisane u performativnu simbiozu - poručili su iz Skysource/Skywater alijanse.

Još jedan korisni nusprodukt je bio-ugalj koji se može mešati sa zemljom za đubrivo. Naučnici ga opisuju kao stabilan, izolovan ugljenik pogodan za korišćenje u poljoprivredi, a koji se takođe dalje može upotrebljavati kao izvor obnovljive energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.