Izvor: Beta | Petak, 09.11.2018.| 11:28

Norveška kuća u Gornjem Milanovcu ide na doboš zbog duga!

(Foto: shutterstock.com/Andrey Burmakin)
Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva, izgrađena pre više od 30 godina, ide na doboš zbog duga, piše portal GMinfo.rs, pozivajući se na sudske odluke i odluke izvršitelja. Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je iznenađen i rastužen vešću.

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja ovog kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata, navodi portal.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60% procenjene vrednosti.

Kuća je izgrađena donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Norveška kuća je 1987, kada je otvorena, dobila prestižnu arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda.

Gradili su je građevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim građanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.
Ambasador Norveške iznenađen i rastužen

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga i dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila. U saopštenju Ambasade Norveške se navodi da je Bjornstad kazao da to društvo pokušava da pronađe rešenje da sačuva Kuću, a posebno muzej koji je u njoj smešten.

- Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata - rekao je Bjornstad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.