NavMenu

Instant plaćanja smanjiće upotrebu kartica u Srbiji za 30%, procenjuju u NBS

Izvor: Blic Petak, 09.11.2018. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Instant plaćanje, koje je u Srbiji pokrenuto 22. oktobra smanjiće u narednih pet godina upotrebu kartica za oko 30%, procenjuje Narodna banka Srbije. Kako navode, instant plaćanje je upravo "odgovor" na visoke provizije kartičarskog sistema koji za određene usluge plaćanja karticom na prodajnim mestima uzima naknade koje se kreću i do 2,2%.

- Instant plaćanje je konkurencija kartičnom plaćanju zbog nižih naknada u odnosu na proviziju za plaćanje karticom. Ovaj vid plaćanja izazvaće tekstonske promene na tržištu plaćanja - smatraju u NBS.


Plata i vikendom i praznikom

Kako objašnjavaju, instant plaćanje donosi prednost i potrošačima i pravnim licima i preduzetnicima, a takva vrsta plaćanja je za NBS značajna za dugoročnu modernizaciju platnog sistema.

- Za građane i privredu Srbije instant plaćanje znači transakciju koja se realizuje za svega nekoliko sekundi, sredstva su raspoloživa odmah posle realizacije plaćanja, omogućen je i povraćaj novca, a plaćanje je omogućeno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, što znači i vikendom, noću ili praznicima - navode u NBS.

Praktično to znači da će zaposleni moći da podignu platu sa bankomata i vikendom i praznikom, ili noću, a da ne moraju da čekaju prvi radni dan ako je novac uplaćen u petak popodne ili pred praznike.


Pare "ležu" za manje od dve sekunde

Inače, u prvih 15 dana primene u Srbiji je obavljeno oko 152.000 instant plaćanja, uz prosečno vreme obrade koje je manje od dve sekunde. U NBS očekuju da će do kraja 2019. biti više od 300.000 instant plaćanja dnevno.
Kako naglašavaju u centralnoj banci, instant plaćanje je apsolutno bezbedno jer se, između ostalog, poštuju standardi koje je propisala Evropska centralna banka, a pravila su pooštrena.

- U ove prve dve nedelje je broj odbijenih poruka bio manji od 3%, i to uglavnom zbog pogrešno ukucanih parametara ili slične greške pri samom korišćenju ove usluge. Za sada dostupni načini instant plaćanja su elektronsko i mobilno bankarstvo, kao i šalterska mesta banaka - ističu u NBS.


Instant plaćanje su uvele 24 od 27 banaka u Srbiji, dok se za ostale očekuje da se pridruže najkasnije do 1. aprila 2019. godine.


Plaćanje računa u radnji preko mobilnog

U NBS objašnjavaju da je instant plaćanje moguće i putem mobilnog telefona za sve građane koji, na primer, žele da u prodavnici plate račun na ovaj način.

- Mobilnim telefonom građanima će biti omogućeno i plaćanje računa za električnu energiju, infostan, kablovskog operatora i to preko aplikacije koje će banke razvijati i ponuditi svojim korisnicima. Sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata, na primer platnih kartica, biće u obavezi da od 1. aprila iduće godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda QR (Quick Response) - kažu u NBS.

Oni dodaju da će banke biti u obavezi da ponude potrošačima i trgovcima aplikativna rešenja pomoću kojih će biti moguće prikazivanje i skeniranje pomenutog QR koda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.