Izvor: Novosti | Petak, 09.11.2018.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kilogram jabuka samo tri dinara - Voćari razmišljaju da odustanu od proizvodnje

(Foto: Lorenza62/Shutterstock)
Otkupna cena jabuka ovih dana je u smederevskom i vršačkom kraju "pala" na bagatelnih tri do pet dinara za kilogram. Upravo zato su mnogi voćari odustali od branja koje, kako kažu, košta više od ploda. Ovako nisku otkupnu cenu, kažu, ne pamte poslednjih 10 godina.

Uzgajivači jabuka iz Vršca i Bele Crkve ovu godinu će pamtiti kao najgoru. Jedva su uspeli da podmire troškove proizvodnje, a kada je došlo vreme za berbu - kolaps. Nafta je od prošle godine poskupela za 20 dinara po litru, cena gajbe viša je od četiri dinara, dok je otkupna cena jabuka najniža u poslednjih 13 godina.

Pritom, ni izvoz prve klase u Rusiju još nije krenuo zbog čega su mnogi prinuđeni da kvalitetan rod prodaju kao industrijski proizvod i to po mizernim cenama. Prva klasa jeftinija je nego što je prošle godine industrijska jabuka, a iznosi tek 20 dinara.

S druge strane, industrijska se trenutno prodaje za tri i po do četiri dinara po kilogramu, što je za dinar manje nego pre samo mesec dana. Sa takvim cenama ne mogu da pokriju ni najosnovnije troškove, jer berače plaćaju po kilogramu, a tu su i troškovi transporta, klasiranja...

- U ovo vreme prošle godine prvoklasna jabuka koštala je između 45 i 50 dinara. Sada, osim što su cene niske, niko neće ni da je kupi. Ja nisam prodao ni kilogram. Svi koji su bili u mogućnosti voće su lagerovali u hladnjačama, dok ih ostali stavljaju u ambare, pod nadstrešnicom, gde su počele da se kvare, jer su temperature visoke - kaže za Novosti Stanislav Ivkov, voćar iz sela Izbišt, koji na lageru ima 400 tona kvalitetne jabuke.

I dok tone jabuka trule na zemlji, stručnjaci za voćasrtvo smatraju da se treba okrenuti ka proizvodnji, pa od njih praviti sokove ili rakiju. Jer je, za razliku od jabuka, cena ovih proizvoda isplativa.

- Imam 600 stabala jabuka, što nije mnogo, ali skoro 80% ode u preradu, dok ostatak prodam, po 50 dinara za kilogram, jer je voće prve klase. Pravim rakiju od jabuke i kalvados, što je posle osnova za sve likere koje proizvodim, tako da se kod mene sve iskoristi. Ali, to je stvarno žalosno to što ljudi prodaju jabuku po tako niskoj ceni - rekao je za Novosti Štefan Toman iz Kovačice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.