Izvor: Tanjug | Petak, 09.11.2018.| 12:04

Kršenje pravila konkurencije najviše šteti građanima

(Foto: Visual3Dfocus/shutterstock.com)
Tema zaštite konkurencije poznata je u Srbiji, ali bi trebalo da zauzima značajnije mesto budući da kršenje zakona iz ove oblasti najviše šteti upravo građanima, smatra Raško Radovanović partner u CMS Reich-Rohrwig Heinz i dodaje da nepoštovanje regulative vezane za zaštitu konkurencije dovodi do rizika da se lošiji proizvodi kupuju po višim cenama.

Radovanović za Tanjug kaže da kompanije treba da budu svesne značaja poštovanja zaštite konkurencije, te podvlači da Komisija za zaštitu konkurencije radi dobar posao, ali da je uz to potrebno i raditi na edukaciji društva i kompanija o značaju ove oblasti.

On je na panelu o zakonima konurencije i usklađivanju u okviru samita Makedonija 2025 rekao da su kazne za kompanije koje krše zakone konkurencije veoma visoke, između ostalog do 10% godišnjeg prometa i krivična odgovornost, ali da je i dalje postoji problem u poštovanju ograničenja u ovoj oblasti.

- To nekada nije stvar menadžmenta nego zaposlenih koji rade u prodaji i slično i ne znaju dovoljno o ovoj oblasti, pa misle da su neke stvari dozvoljene, a nisu. Najgore su posledice po obične građane, ako uzmemo na primer prehrambenu industriju, ako je neko veliki proizvođač nekog proizvoda i koristi svoju poziciju gde nema konkurenciju da podiže cenu, mi plaćamo tu cenu koja ne garantuje kvalitet, jer bez konkurencije on nije imao ni pritisak ni volju da unapređuje kvalite - objašnjava Radovanović.

Srbija u ovoj oblasti u odnosu na svet ima još da uči, ali u odnosu na region nalazi se na visokom mestu. Ima dovoljno stručnjaka iz ove oblasti, sve više pravnika se interesuje za zaštitu konkurencije, dodaje Radovanović, ali i dalje nedostaje svest na strani privrednih subjekata.

Kada je u pitanju uloga vlasti, kaže da oni treba da prepoznaju značaj ove teme, da angažuju prave stručnjake, podržavaju rad tela koji regulišu ovu oblast i da vrše edukaciju zaposlenih u državnim organima, kao i sudija.

- Prvi zakon koji je u Srbiji zaživeo na ovu temu je iz 2005. godine, tako da je kod nas to još nešto relativno novo i dalje mnogi imaju da uče o tome, stariji kadrovi u kompanijama i državnim institucijama ne znaju dovoljno o ovoj oblasti - rekao je Radovanović i istakao da je politika zaštite konkurencije i poseban deo EU integracija, te da će se usaglašavanje Srbije sa načelima EU u toj oblasti posebno ocenjivati.

Paralelno sa ovim, u okviru samita održan je i panel "Makedonija kroz objektiv investitora: ključne političke lekcije", na kome je navedeno da su važni činioci za poslovanje investitora poslovno okruženje, fizička infrastruktura, digitalna infrastruktura, stabilnost energenata i konkurentnost domaće radne snage.

Povećanje konkurentnosti je jedini način za napredovanje, ocenili su panelisti, kako u nacionalnoj ekonomiji tako i na putu ka evropskom tržištu, a važno je i razlikovati kvalitet investicija, te birati dugoročne kvalitetne investicije, u odnosu na kvantitet. Zaključeno je da sve ekonomije u razvoju treba da pored stvaranja boljeg poslovnog okruženja ulažu i u edukaciju, kulturu i kreiranje pravilnog sistema vrednosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.