Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.11.2018.| 17:45

Održana međunarodna konferencija Elektrane Power Plants 2018 na Zlatiboru

(Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Vetroelektrane, kao novi proizvođač električne energije i budućnost energetskog sistema Srbije, predstavljene su na međunarodnoj konferenciji Elektrane 2018 – Power Plants , koja je u organizaciji Društva termičara Srbije, održana na Zlatiboru od 5. do 8. novembra.

Na završnoj sesiji konferencije koja je okupila veliki broj univerzitetskih profesora, stručnjaka iz javnog sektora i privatnih kompanija, vetroparkove Alibunar i Malibunar predstavila je Danijela Isailović iz kompanije Elicio, vetropark Kovačicu prezentovao je Miloš Colić iz New energy Solutions, dok je o projektu Čibuk govorio Željko Đurić iz Vetroelektrana Balkana. Na istom skupu predstavljen je i vetropark Kostolac koji razvija JP Elektroprivreda Srbije.

Na konferenciji se govorilo i o konvencionalnim energentima, poput nafte i gasa, ali su obnovljivi izvori energije, kao i klimatske promene, bili dominanta tema na predavanjima i diskusijama.

Konferenciju je, inače, otvorio Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike zadužen za obnovljive izvore energije, koji je naglasio da su obnovljivi izvori energije u Evropi doživeli ekspanziju, ali i da je Srbija napravila značajan pomak u toj oblasti. Govoreći o dugoročnoj strategiji, Banjac je rekao da je dugoročni plan EU da se do 2050.
godine smanji potrošnja energije za 41% u odnosu na 2005. godinu, da se efekat staklene bašte smanji za 80 do čak 95% u odnosu na 1990. godinu, kao i da se udeo potrošnje obnovljivih izvora poveća na 75%. On je rekao da se aktuelni model podsticajnih mera za obnovljive izvore energije pokazao kao pouzdan za investitore, a da se preporuke EU za buduće projekte odnose na uvođenje aukcija i tendera za podsticajne mere i premije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.