Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.11.2018.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ažuriran Akcioni plan za korišćenje OIE u FBiH - Učešće OIE u proizvodnji struje biće 44% u 2020.

Vlada Federacije BiH je na sednici u Mostaru donela ažurirani Akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF), saopšteno je iz Vlade FBiH.

Razlozi za ažuriranje su, s jedne strane, popunjenost dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste solarnu energiju, te nepostojanje dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste biogas, a s druge, zahtevi investitora za sticanje statusa privilegovanih i potencijalno privilegovanih proizvođača, koji su već izgradili ili grade postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), što se, posebno, odnosi na postrojenja koja koriste solarnu energiju. Trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazan interes za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore.

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je do 30. juna 2018. godine primilo 411 zahteva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja koja koriste OIE, od čega je izdata 371 energetska dozvola, a izgrađeno ukupno 187 objekata.

APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udeo energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji u sektorima grejanja i hlađenja, električne energije i transporta.

Učešće obnovljivih izvora energije 2020. godine u sektoru električne energije iznosiće 44%, u sektoru energije za grejanje i hlađenje 49% i u saobraćaju 10%. Svi ovi pojedinačni ciljevi omogućiće zadovoljenje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki od sektora pojedinačno. Ovi ciljevi po sektorima mogu biti promenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.