Izvor: Beta | Četvrtak, 08.11.2018.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beč prenosi Beogradu iskustva u izgradnji socijalnih stanova - Manje automobila, više bicikala, cilj za oba grada

Grad Beč preneće Beogradu iskustva o izgradnji socijalnih stanova koji građani mogu sebi da priušte i plate ih svojim prihodima, rekla je danas direktorka kancelarija Grada Beča u regionu Eurocomm-PR Aleksandra Radl.

Socijalna stambena izgradnja je trenutno najveći izazov za gradove u Evropi, kazala je Radl na marginama konferencije Beograd i Beč – razvoj gradova kroz dijalog u okviru Dana Beča u Beogradu.

- Još jedna značajna oblast u kojoj želimo da se povezujemo sa Beogradom je mobilnost koja daje mogućnost građanima da se lako prevezu sa tačke A do tačke B i da se raduju odlasku na posao - rekla je ona.

Po njenim rečima, neophodno je da se automobili manje koriste u saobraćaju, kao i da se proširi mogućnost pešačenja i korišćenja bicikala i u Beču i u Beogradu.

Radl je ocenila da je i održivost jedan od problema sa kojim se moderni gradovi suočavaju usled porasta broja stanovnika u njima.

- Beč je u tom pravcu dosta radio primenjujući koncept pametnih gradova, jer su upravo održivost i socijalna komponenta dve osnovne tačke tog koncepta - kazala je Radl.

Ona je podsetila da je Beč devet puta proglašen za najpoželjniji grad za život i da će pokušati da to prenese Beogradu.

- Cilj nam je da postoji stalna razmena informacija iz Beča u Beograd i obrnuto - dodala je Radl.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.