Izvor: Tanjug | Četvrtak, 08.11.2018.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pčele u Evropi "zarade" 22 mlrd EUR godišnje

(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Pčele "zarade" 22 mlrd EUR godišnje nivou Evrope, one oprašuju 80% biljaka, pa svaki treći zalogaj koji čovek unese nastaje zahvaljujući pčelama, kaže za Tanjug Elena Fidanoska, osnivač i direktor kompanije Makedonski med.

Ova kompanija nagrađena je kao najbolji startap na nivou Evrope u kategoriji klime, a njihov izum "Makedonska košnica" prva je košnica koja posebnim načinom čuvanja pčela čini ovu vrstu otpornom na klimatske promene.

Fidanoska je o svojoj kompaniji govorila u okviru panela "Liderstvo kroz obrazovanje" na otvaranju samita "Makedonija 2025" I istakla da su prve košnice koje je kompanija osmislila već postavljene I da daju dobre rezultate.

- Pčele su jako bitne, kako za životnu sredinu, jer one oprašuju 80% biljaka i na neki način svaki treći zalogaj koji pojedete dnevno je zahvaljujući pčelama, takođe, one su važne i za ekonomiju i za životnu sredinu - navela je ona i dodala da je njihov značaj isticao i Ajnštajn koji je rekao da ukoliko nestanu pčele, nekoliko godina kasnije nestaće i ljudi.

Fidanoska je objasnila da broj pčela koji nestaje nije mali i nije za potcenjivanje, kao i da njihovo izumiranje treba da bude "ozbiljna pretnja za svakog pojedinca, biznismena, naučnika...".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.