NavMenu

Protivpožarni avioni kompanije Air Tractor Europe uskoro i u Srbiji?

Izvor: Tangosix Utorak, 06.11.2018. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Nedavno održan Srpsko-španski poslovni forum u Beogradu imao je i svoj mali vazduhoplovni element. "Na marginama" događaja kompanija iz Španije koja zastupa najpoznatiju američku firmu za proizvodnju višenamenskih i protivpožarnih aviona susrela se sa nekoliko predstavnika vazduhoplovnih entiteta iz Srbije koje ona vidi ili kao operatere Air Tractora AT-802, ili kao podršku eventualnoj kupovini od strane naše države.

U intervjuu portala Tango Six sa Franciskom Broseteom (Francisco Broseta), predstavnikom Air Tractor, ističe se da kompanija planira da aktivira svoje prodajne kapacitete i ubedi Srbiju da joj je konačno vreme da poput komšija nabavi nešto ozbiljnije od helikoptera kada je gašenje požara u pitanju. Posle nedavnog uspeha u Crnoj Gori, Španci veruju da je Srbija konačno spremna da pazari nešto konkretnije. Broj nedavno najavljenih nabavki novih i polovnih letelica im svakako uliva nadu.

- Air Tractor Europe, kao ekskluzivni zastupnik američkih Air Tractor aviona u Evropi, Africi i Bliskom Istoku je u protekloj deceniji, kada je reč o vazdušnim protivpožarnim sredstvima, prodao više od 80 Air Tractor AT-802 protivpožarnih aviona vladama Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kipra, Izraela, Španije, Portugala, Francuske i Italije, i nastavio je da im pruža logističku podršku. Imajući ovo u vidu, uspeh AT-802 u njegovoj protivpožarnoj ulozi je neosporan i mi predviđamo još veću prodaju u Grčkoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Turskoj, a takođe i u nekim, moglo bi se reći neočekivanim zemljama, koje su pokazale sklonost ka šumskim požarima, poput Švedske na primer. Evropska Unija i njen Zaštitni mehanizam civilne zaštite, takođe vide AT-802 kao deo šire strategije koja će obezbediti pouzdane vazdušne protivpožarne snage za članove EU i zemlje koje su joj pridružene. Činjenica da je Srbija ustanovila Ministarstvo za zaštitu životne sredine jasan je znak da je vaša zemlja posvećena zaštiti prirode, šuma i harmonizaciji sa evropskim standardima u ovoj oblasti. I naravno, zbog svega ovoga, u budućnosti vidimo i Srbiju kao korisnika naših aviona - objasnio je Broseta.

Na pitanje kako bi Srbija koristila ovu letelicu uzimajući specifičnosti naše teritorije u obzir, Broseta kaže da se AT-802 pokazao kao ekstremno uspešan protivpožarni avion koji je idealno prilagođen za prve ofanzivne protivpožarne misije.

- On je veoma jeftin u nabavci, veoma jeftin za održavanje i veoma efikasan da napadne i ugasi bilo koji požar pre nego što se proširi i pretvori u katastrofu. Čak i tada, nekoliko aviona može veoma efektivno da se suoči sa vatrom, te je njegov kapacitet vode od 3.104 litre zaista značajan, a pogotovo kada se udruži sa još tri ili četiri aviona koji nastavljaju sa neprekidnim "bombardovanjem" - rekao je Broseta.

Koncept prvog napada protivpožarnih aviona bazira se na jeftinom letnjem patroliranju nad onim rutama koje su se statistički pokazale kao sklone šumskim požarima. Tada je jedina ispravna stvar da se odmah napadne požar sa 3.104 litra vode, pene ili retardanta dok je vatra još mala, benigna i laka da se kontroliše. Ovo se odlično sprovodi u Španiji i Hrvatskoj i ove zemlje su zapravo primeri kako AT-802 treba da bude pravilno korišćen. Shodno tome, ovaj koncept je sada prihvaćen i implementiran od strane vazdušnih protivpožarnih jedinica širom sveta.

O iskustvima naših komšija u korišćenju ovog tipa letelice Broseta napominje da je Balkan zasigurno oblast sklona šumskim požarima i stvari ni u budućnosti neće biti mnogo bolje.

- Svake sledeće godine biće sve više i više požara, a iskustvo i statistike pokazuju da će se katastrofe događati ciklično, na svakih pet do sedam godina. Zbog toga, nacije u regionu treba da se pripreme, a neke su već i značajno investirale u protivpožarne avione - kaže on.

Kada je u pitanju region, Broseta dodaje da Grčka poseduje ove letelice, Hrvatska ima 6 AT-802. - Makedonija i Crna Gora (svaka ima po 3 AT-802 u vlasništvu) su takođe dobri u većini slučajeva i veoma retko im je potrebna inostrana pomoć. Makedonija, na primer, koristi svoje AT-802 kao primarno protivpožarno oruđe, a vojni Mi-17 veoma retko dolazi kao podrška i to samo onda kada je preko potreban. Međutim, 2017. je bila katastrofalna za Makedoniju i Crnu Goru i obe su zahtevale inostranu pomoć i bile ojačane izraelskim AT-802.

Iako Srbija kupuje nove letelice, to su sada, kako navodi Tango Six, primarno helikopteri. Na pitanje portala kako će ubediti srpsko rukovodstvo da su ovakvi avioni opravdan trošak, Broseta kaže da, sistem ne bi bio kompletan bez kapaciteta koji obezbeđuju protivpožarni avioni.

- Verujemo da je AT-802 na kopnu odlično, pristupačno, ekonomično i stvarno efikasno rešenje za Srbiju. Naša kompanija procenjuje da će AT-802 avioni biti idealni za zaštitu centralne i južne Srbije i da će isto tako pomoći susednim državama kada im bude potrebna pomoć. Srbija je velika nacija i trebalo bi da bude sposobna da zaštiti sebe i pomogne svojim komšijama. Formiranje AT- 802 flote nije nešto što je skupo. Koliko je malo ulaganje u naše avione pokazuje jednostavna činjenica da za cenu jednog Mi-17 koji ima protivpožarni kapacitet 2.000 do 2.500 litara vode može se nabaviti ukupno 5-6 potpuno novih kopnenih AT-802 aviona koji tako obezbeđuju impresivnih 15.500 do 18.600 litara. I da, AT-802 mogu poletati sa postojećih aerodroma kao što su Beograd, Niš, Kraljevo ali isto tako i sa aerodroma sportskih kubova koje vidimo širom Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.