NavMenu

AFA Womens Leadership Summit u Beogradu - Ekonomsko osnaživanje žena kroz inovacione tehnologije

Izvor: eKapija Utorak, 06.11.2018. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ESB Professional/shutterstock.com)Ilustracija
Drugi po redu AFA Womens Leadership Summit, održan je prošle nedelje u Beogradu, a glavna tema skupa bila je "Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom". Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila "Ekonomsko osnaživanje žena kroz implementaciju inovacionih tehnologija".

AFA Womens Leadership Summit otvorila je Žaklina Kušić, programska direktorka AFA asocijacije i AFA Samita koja je istakla da je budućnost u kolaboraciji na svim nivoima jer više niko ne moze sam da rešava brojne probleme društva i promene koje se ubrzno dešavaju i da je AFA zajednica dobar primer kako se brzo i lako pokreću inicijative kada udružimo snage i ideje, znanje, ekspertizu, uticaj i radimo zajedno. AFA Samit je rezultat te sinergije kao i Nedelje inovacija koje je takodje pokrenuta nedavno, inicirajući saradnju između nauke i inovativnih tehnoloških kompanija i privrede, navodi se na sajtu AFA asocijacije.

- Verujemo da je kolaboracija i zajednički rad jedini put za stavarnje progresivnog društva jednakih mogućnosti za sve, u svetu koji se pod uticajem eksponencionalnih tehnologija menja više i brže nego ikada pre, stvarajući veliku neizvesnost ali i brojne nove prilike. Ovogodišnji AFA Samit ima za cilj da sagleda kakvi su nam lideri potrebni za novo vreme, lideri koji mogu brzo i efikasno da rešavaju sve kompleksnije probleme društva, kao i da idu u susret izazovima novog vremena - istakla je Žaklina Kušić.

Na otvaranju se obratio i Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA za jugoistočnu Evropu, koji se osvrnuo i na to kako je postao ambasador za prava žena, podsećajući se ekonomske zavisnosti svoje majke, i svoje odlučnosti da se posveti osnaživanju žena na radnom mestu kao izvršni direktor. U svom govoru obratio se svim zainteresovanim stranama, pozivajući na akciju da zajednički radimo na bržem zatvaranju postojećeg rodnog jaza.

Kako je naveo, Ikea je odličan primer da izbalansirani timovi u kojima su podjednako zastupljene žene i muškarci daju najbolje rezultate, da je jednaka zarada za isti posao - pravilo, dok je životna ravnoteža - da balansiraju posao i porodicu i dobiju najbolje od oba - omogućena svima, ne samo ženama.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović kazala je da je u svetu promena izazvanih tehnološkim napretkom primetna težnja države da se u manjoj ili većoj meri sačuvaju radna mesta.

- Možda bi ipak bolji pristup bio ako bismo svi zajedno težili da umesto radnih mesta sačuvamo čoveka. Kompanije odlaze i dolaze, radna mesta se otvaraju ali i zatvaraju, ono što ostaje je čovek - rekla je ona.

Takođe je istakla da aktivnosti organizacije kao što je AFA pružaju dodatni podstrek ženama da pronađu načine za veću uključenost u samo društvo i da ga oblikuju po svojim potrebama i merama.

Moderator okruglog stola je bila Rina Bar Tal, bivša potpredsednica Ženske mreže Izraela, a među njenim sagivornicima su bili: ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam; Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnosti; Sonja Licht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost; Jelena Sekulić Nedeljković, projektna menadžerka projekta "Ključni koraci ka radnoj ravnopravnost", UN Women; Marija Desivojević, zamenica predsednika Delta Holding; Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke; Jana Mihajlova, generalni direktor za jugoistočno tržište kompanije Nestle; Vesna Crnojević Bengin, suosnivačica BioSense Instituta; Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju i Milan Šolaja, generalni direktor ICT Klaster.

Među prisutnim su bili i Dragan Stojkov, slikar, Simona Mirela Miculescu, predstavnica generalnog sekretara UN i šef kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu, ambasadorka Australije Rut Stjuart (Ruth Stewart), ali i veliki broj studenata sa različitih fakulteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.