NavMenu

Voće iz Arilja u službi porodičnog biznisa - Sokovi Frubeedoo stižu u ugostiteljske objekte

Izvor: eKapija Utorak, 06.11.2018. 15:45
Komentari
Podeli
Prirodni sokovi od jabuke sa nanom, cimetom, malinom ili kupinom novi su proizvod na našem tržištu. Proizvodi ih od domaćeg voća porodična firma Frubeedoo iz Arilja.

U sokovima osim malo cimeta i nane, nema nikakvih dodataka, zaslađivača ili konzervanasa, a sama proizvodnja se vrši na jednostavan način, onako kako su to radili naši stari, sve u cilju da se sačuva najbolje od voća i tradicije. Proizvodi su, za sada, dostupni samo u ugostiteljskim objektima na Zlatiboru, u hotelima Palisad i VIP CASA, a uskoro bi trebalo da se nađu i u kartama pića nekih poznatijih ugostiteljskih objekata u Beogradu.

Zapadna Srbija i Arilje su već svima dobro poznato po svojim poljoprivrednim predelima i potencijalom za mnoge preduzetnike. Zbog bobičastog i drugih vrsta voća, ovaj kraj je iznedrio mnoge uspešne preduzetnike koje su prepoznali kvalitete i potencijale prirode ovog regiona. Tako je Branko Radojković sa svojim kumom Andrijom Jovanovićem odlučio da iskoristi bogatstvo ovog plodnog kraja i pokrenu porodični posao. Kako kažu za naš portal, o blagodetima i pozitivnim efektima koje na naš organizam imaju jabuka, malina i kupina nepotrebno je pričati, a nana i cimet koje koriste, blagotvorno deluju na suzbijanje nervne napetosti i nesanice, jačanje imuniteta i smanjenje lošeg holesterola.

- Postavili smo cilj da ne dozvoljavamo luksuz zavaravanja potrošača, jer ne pravimo kompromis sa kvalitetom proizvoda. Ono po čemu se razlikujemo od ostalih proizvođača jeste činjenica da naš 100% prirodan sok nastaje tako što se odmah nakon presovanja voća, sok puni u staklene boce i pasterizuje na isti način na koji su to radili naši stari jer se, tako stvara vakuum potreban da sok može da potraje godinu dana bez dodavanja bilo kakvog konzervansa. Na taj način, sok zadržava i sve životne sastojke iz svežih plodova voća. Tu najpre mislimo na brojne vitamine, minerale, kiseline, ali i najvažniju "živu vodu" iz svežeg voća. Naši sokovi su proizvedeni od ručno ubranog voća koje je gajeno na proverenim voćnjacima. Mogućnost uvoza jeftinijeg i nekvalitetnijeg voća iz drugih krajeva ili drugih zemalja smo potpuno isključili - objašnjava Branko Radojković iz firme Frubeedoo.

Ideja o pokretanju ove vrste biznisa se pojavila još pre nekoliko godina, ali su se kockice složile tek nedavno. Posle istraživanja tržišta, razgovora sa tehnolozima i potencijalnim dobavljačima, dve porodice uvidele su da je proizvodnja prirodnih sokova u zamahu i da postoje realne šanse da se u tom poslu uspe.

- U današnje vreme industrijske proizvodnje, kada se sve više raznovrsnih veštačkih zaslađivača, boja, emulgatora, konzervanasa i ostalih nezdravih supstanci koristi u prehrambenoj industriji, mislimo da se treba okrenuti prirodi i njenim produktima a mi pravimo sokove koji zaista sadrže samo 100% voće, u kojima nema vode, aditiva ili bilo čega što ne bismo davali našoj deci – ističu iz Frubeedoo-a.

Sve poslove u vezi sa proizvodnjom i celokupnim poslovanjem trenutno obavljaju samostalno ili uz pomoć svojih porodica, a dugogodišnje iskustvo koje ove porodice imaju u pravljenju sokova i drugih proizvoda od voća i povrća, predstavlja prednost u planovima da firma počne da postiže uspešne poslovne rezultate, među kojima su proširenje proizvodnje ali i kolektiva.

- Naši proizvodi su u početnoj fazi namenjeni uglavnom ugostiteljskim objektima, a u nekim kasnijim fazama planiramo prodaju u trgovinskim lancima i drugim prodajnim objektima, kao i putem internet kupovine i elektronskih porudžbenica. Planiran je i izvoz naših proizvoda. Kontakti su napravljeni sa potencijalnim partenerima u Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Švedskoj, koji su trenutno u fazama ispitivanja njihovih tržišta za potrebama ove vrste proizvoda pa ćemo u skladu sa rezultatima njihovih istraživanja tržišta napraviti adekvate strategije za nastup na svakom od njih - kaže Branko Radojković.

Jedan od ciljeva je i da u nekom skorijem periodu potpuno automatizuju celokupan proces proizvodnje, kao i da proizvodnju povećavaju postepeno, kako poslovanje ne bi išlo na uštrb kvaliteta.

- Povećanje proizvodnje znači unapređenje proizvodnog procesa, zapošljavanje određenog broja radnika, uvođenje novih standarda i praćenje najnovijih inostranih trendova. Očekujemo da nam se uložena sredstva vrate u roku od tri godine, mada sva ta sredstva već planiramo da ponovo uložimo u dalje osavremenjavanje proizvodnje. Osim toga, planiramo i da u neposrednoj budućnosti postanemo članovi Privredne komore Srbije, kao i Evropskog udruženja proizvođača sokova i kao takvi nastupamo, samostalno ili kao deo veće grupe, na sajmovima, kako konvencionalnih tako i organskih proizvoda - kažu iz Frubeedoo-a.

U započinjanju posla, inače, pomogla im je Razvojna agencija Srbije (RAS) preko koje su konkurisali u okviru programa pomoći za započinjanje biznisa i od koje su dobili deo sredstava koja su bila potrebna za pokretanje posla.

S.Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.