NavMenu

Pet vinskih trendova u 2019. godini

Izvor: Vino.rs Utorak, 06.11.2018. 10:09
Komentari
Podeli
Vinska scena u svetu izuzetno je dinamična. Vinarije, trgovci i marketinške agencija pažljivo prate tržište i pokušavaju da ustanove šta će to na vinskoj sceni biti trend u narednom periodu. Naravno, deo toga će se preslikati neminovno i na domaće tržište.

Evo šta se izdvaja kao pet vinskih trendova u 2019. godini.


Milenijalci preuzimaju glavnu reč

Statistika govori da su generacije milenijalaca u 2018. godini popile više vina nego generacije stasale u drugoj polovini prošlog veka, što će postati još izražajnije u narednom periodu. Podatak da otprilike trećina milenijalaca pije vino svaki dan ne može da se zanemari. Iz tog razloga marketinške agencije savetuju vinarijama da modernizuju dizajn, šarene etikete su u modi, kao i neobični nazivi vina. Generalno, milenijalci preferiraju organska i biodinamička vina, tako da treba biti spreman i na veći rast prirodnih vina uponudi.


Vinski kokteli

Ovog leta zabeležen je rast potražnje vinskih koktela, odnosno voćnih vina pomešanih s raznim kombinacijama alkoholnih i bezalkoholnih pića s mnoštvom ledom. Koliko god ih se vinski čistunci grozili, vinski kokteli su tu da ostanu i dogodine, a pojedinji veliki svetski brendovi već su se ukrcali na taj trend sa sopstvenim receptima.


Prirodna vina

Vođeni željom mladih generacija konzumenata za zdravim i održivim proizvodima, segment prirodnih vina nastaviće ubrzan rast i u 2019. godini. Biodinamička i organska vina postaju polako ali sigurno ozbiljan konkurent dosadašnjoj mejnstrim proizvodnji oslonjenoj na razne vrste herbicida i đubriva.


Odležavanje u buradima od burbona

Destilerije žestokih pića već desetak godina intenzivno koriste staru vinsku burad, posebno onu u kojima su odležavali porto i šeri, kako bi u svojim destilatima dobili dodatne arome i karakteristike. Sada se to isto dešava u suprotnom pravcu - vinari otkrivaju korišćenu burad od viskija, posebno burbona, kao novo mesto za odležavanje vina. Baš kao u slučaju s vinskim koktelima, i ovo je trend koji će po svoj prilici potrajati.


Konzumiranje vina kod kuće

Vina će izgleda sve više da se piju kod kuće, u društvu ili jendostavno u udobnosti doma. Očekujte snažan rast u prodaji vina, kako onlajn, tako i po vinotekama i prodavnicama. To ujedno znači da se očekuje veća potražnja vrhunskih i premijum vina koja su po ceni daleko dostupnija u prodavnicama nego u restoranima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.