Izvor: Blic | Utorak, 06.11.2018.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški doktori i hirurg iz Španije izveli četiri komplikovane operacije na kičmi

Ilustracija (Foto: ESB Professional/shutterstock.com )
Španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura, zajedno sa timom niških lekara iz Kliničkog centra, uradio je četiri komplikovane operacije degenerativnih bolesti kičmenog stuba, a svi pacijenti se uspešno oporavljaju.

Niški Klinički centar je zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućio pacijentima da ovakve operacije obavljaju o trošku države, dok se cena istih u inostranstvu kreće nekoliko desetina hiljada evra.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović podseća da je nova zgrada izgrađena po najvišim standardima, da je opremljena savremenom aparaturom i dodaje da su niški lekari spremni na sve izazove kako bi pacijentima ne samo na jugu Srbije već i u regionu pružali najkvalitetnije usluge.

- Prve operacije ove vrste sa novim tehničkim sistemima je uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra i ovaj put besplatno obavio gostujući španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra finansirala je država. U planu je nastavak saradnje sa kompanijom Medkomteh grup iz Barselone, tako da će španski hirurzi i ubuduće dolaziti da edukuju i operišu zajedno sa niškim neurohirurzima. Naš cilj je da postanemo regionalni centar spinalne hirurgije i da pacijentima omogućimo da se mnogo brže oporavljaju - kaže Radovanović za Blic.

Da je ovo još jedan korak napred u zdravstvu i obezbeđivanju "infrastrukture" za kvalitetan rad u saniranju bolesti kičme koja je široko rasprostranjena u našoj zemlji, potvrdio je i prof. dr Nebojša Stefanović, niški neurohirurg.

- Pomoću novog ugradnog materijala skraćuje se vreme operativnih zahvata, a naš rad je odmah vidljiv, odnosno naši pacijenti istog trenutka vide boljitak, te se nadam da je to jedna nova grana u razvoju niške neurohirurgije - kaže Stojanović.

I iz španske kompanije Medkomteh grup najavljuju svaki vid pomoći za ubuduće i nastavak saradnje. U planu je da u niškom Kliničkom centru, pored intervencija koje se obavljaju na niškoj Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju, uskoro bude operisano još odraslih pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba, a u najavi je da će kao gostujući neurohirurzi biti mnoga svetska imena iz ove oblasti.

Španski lekar dr Norberto Ventura kaže da je zadovoljan uslovima u kojima je radio sa svojim kolegama iz Niša, da ga raduje što je sve prošlo kako treba i što oporavak pacijenata ide dobro.

- Najbitnije je da je sve prošlo kako valja i nadamo se da je ovo samo početak naše uzajamne saradnje, jer imamo u planu da i dalje asistiramo i edukujemo naše kolege u Nišu. Verujemo da ćemo imati dobru saradnju uz pomoć novih, inovativnih rešenja u smislu ugradne opreme kojom mi raspolažemo, a koju zahvaljujući angažovanju Republike Srbije koristimo i ovde - kaže Dr Ventura.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.