Izvor: Politika | Ponedeljak, 05.11.2018.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija dobija najsavremeniji aparat za zračenje tumora, proton bim?

Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock)
Nije mnogo vremena proteklo od nabavke gama-noža do primene savremenijeg iks-noža, da bi na otvaranju centra, u kojem će na terapiji biti oboleli od malignih bolesti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da se nada da bi Srbija, možda mogla da dobije i najsavremeniji aparat za zračenje tumora zvani proton bim. Uređaj vredan oko 35 mil EUR i dragocen pacijentima koji se bore sa karcinomom.

Šta je proton bim?

– Ovaj uređaj omogućava zračenje protonima i svrstava se u domen radioterapije. Mašina je dosta skupa, ali je njen rad usavršen, jer omogućava selektivno zračenje tumora. To znači da precizno uništava samo bolesno tkivo, a ne zrači okolno koje je zdravo. Ima mogućnost da duboko zađe u tkivo i uništava udaljeni tumor, što je odlično, jer su ranije na taj način mogli da se tretiraju samo površinski karcinomi. Nekoliko zemalja u Evropi ima ovaj uređaj i zaista bi bilo značajno da ga i Srbija dobije – objašnjava prof. dr Vladimir Obradović, stručnjak nuklearne medicine i predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije.

Protonsko zračenje stvara se u ciklotronu, odnosno nuklearnom reaktoru, u kojem se sudaraju atomi koji otpuštaju protone, a ovi se potom koriste u terapiji tumora i drugih procesa u mozgu. Osim kod tumora mozga, zračenje protonima koristi se i za terapiju raka u ostalim delovima tela, dok pacijent sve vreme sedi u takozvanoj robotičkoj stolici, a aparat se nalazi ispred njega. Budući da je uređaj težak i glomazan, osmišljena je stolica za pacijenta koja se lako može pomeriti kada tumor mora da se "gađa" iz više različitih uglova. Jedini nedostatak aparata je cena, jer najjeftiniji uređaji ove vrste koštaju oko 35 mil EUR.

U časopisu The Lancet Oncology svojevremeno je objavljen članak u kojem su rezultati istraživanja pokazali da je protonska terapija jednako delotvorna kao zračenje rendgenskim zracima, ali da je njena prednost u tome što ima mnogo manje nuspojava. Rezultati se temelje na studiji obavljenoj na 59 pacijenata u dobi imali između tri i 21 godinu, u periodu između 2003. i 2009.

Radiohirurgijom se mogu tretirati karcinomi koji se otkriju u prvoj i drugoj fazi, kao i metastaze, a mogući su i neki zahvati koje klasičnim hirurškim metodama nije moguće obaviti ili je zahvat veoma rizičan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.