Izvor: Novosti | Ponedeljak, 05.11.2018.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Papirna" registracija biznisa i dalje popularnija od elektronske

Jeftinije je i brže, ali i dalje nije popularnije. Preduzetnici od početka ove godine mogu da registruju biznis elektronski, bez odlaska u Agenciju za privredne registre (APR), ali je to dosad iskoristilo svega 888 njih, što je oko 2,5% u tom periodu registrovanih preduzetnika.

Od pre dve nedelje na isti način delatnost mogu da prijave i jednočlana privredna društva, a to je učinilo njih - troje.

E-prijava za registraciju osnivanja jednočlanog d.o.o. je uvedena 17. oktobra. Važi za firme koje imaju jednog osnivača, a on je ujedno i direktor društva.

- Ova procedura se u potpunosti sprovodi internetom, a osim što isključuje dolazak pred šalter ili slanje dokumenata poštom, e-registracija je i jeftinija od one "u papiru" - podsećaju u Agenciji za privredne registre i dodaju dagrađani ovu novu, elektronsku uslugu, moraju da plate isključivo platnom karticom, a naknada je za 1.400 dinara niža od one koja se plaća za "papirnu" registraciju.

Prilikom popunjavanja e-prijave za registraciju osnivanja, istovremeno se podnose i podaci za Poresku upravu, kako bi se dodelio PIB, prijava o PDV evidentiranju, ali i podaci koji se prosleđuju PIO fondu o članu društva koji zasniva radni odnos u privrednom društvu.

- Ovu pogodnost, koju omogućava jednošalterski sistem registracije, inače, imaju i podnosioci koji popunjavaju papirnu prijavu, ali pogodnost koju imaju samo podnosioci e-prijave je što ih sistem navodi da popune sva neophodna polja iz prijave, kao i to da iz padajućeg menija u aplikaciji biraju šifru delatnosti, dok se prilikom popunjavanja papirne prijave ta šifra proverava u Uredbi o klasifikaciji delatnosti - ističu iz APR dodatne prednosti elektronske nad "običnom" registracijom biznisa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.