NavMenu

Šta znače principi održivog razvoja?

Izvor: RTS Subota, 03.11.2018. 13:14
Komentari
Podeli
(Foto: lassedesignen/shutterstock.com)
Procenjuje se da nijedna kompanija neće moći da posluje na globalnom tržištu od 2030. godine ukoliko ne posluje na principima održivog razvoja, jer neće biti konkurentna. Propisi u Srbiji će se pooštravati, kako bi se dostigli Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Upotrebom recikliranog kartona, kompanija Hemofarm sačuvala je 16.000 stabala, stoji u izveštaju o održivom razvoju za 2017, u kojoj je i pristupila Globalnom dogovoru Ujedinjenih nacija.

- Osamdeset odsto kutija u koje pakujemo naše lekove načinjeno je od recikliranog kartona, za 60% smo povećali potrošnju vode iz naših bunara, koristimo vozila na električni pogon i menjamo svetla u energetski efikasniju LED rasvetu - kaže Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Stada grupe.

Glavni ciljevi održivog razvoja su kvalitetno obrazovanje, dobro zdravlje, dostojanstven rad, ekonomski rast i inovacije, odgovorna proizvodnja i potrošnja.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, kaže da će se propisi koji regulišu pitanja standarda i uslova zaštite životne sredine u proizvodnji pooštravati, zapravo ići će ka onom nivou vrednosti koji važi u EU.

- Svi oni koji bi se zainteresovali kako ove kompanije to rade istog trenutka bi im bilo jasno da će ulaganjem u životnu sredinu brže napredovati - kaže Trivan.

Održivog razvoja nema bez učešća žena. U Hemofarmu radi više žena nego muškaraca, a u menadžmentu ih je čak 60%.

- Postoje i ozbiljne ekonomske analize koje kažu da učešće makar jednakog broja žena u radu kao i muškaraca može da ozbiljno donese povećanje BDP-a, a postoje analize MMF-a koje kažu da bi se čak u Japanu BDP povećao za devet, a u Indiji za 27% - kaže Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu.

U skladu sa održivim vrednostima, i papir na kojem je izveštaj štampan nastao je presovanjem organskih ostataka kivija, maslina, kukuruza, grožđa i limuna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.