Izvor: Politika | Petak, 02.11.2018.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izbori za Advokatsku komoru Beograda 4. novembra

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Izbori za predsednika i sve organe Advokatske komore Beograd (AKB) održaće se u nedelju, 4. novembra, u beogradskom Sava centru.

Ovi izbori se sprovode na osnovu završnih odredbi Statuta AKB koji je usvojen u maju ove godine, a u jedisntveni birački spisak upisano je 4.589 advokata iz Beograda.

Na izbornoj skupštini članovi AKB će nakon godinu i po dana od posednjih advokatskih izbora u beogradskoj komori birati između tri kandidata koji su se kandidovali da predsednika AKB. To su aktuelni predsednik beogradske advokatske komore Jugoslav Tintor, potpredsednik Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin Nikodinović i advokat Miroljub Miša Pavlović.

Tri advokata kandidovala su se za mesto potpredsednika AKB, 25 za članove Upravnog odbora, šest za članove Nadzornog odbora, dva za disciplinskog tužioca, 12 za zamenike disciplinskog tužioca.

Po dva kandidata su se kandidovala za predsednika i zamenika disciplinskog suda, dok se za sudije disciplinskog suda kandidovalo 28 advokata.

Na izborima će se birati 13 članova Upravnog odbora, pet članova Nadzornog odbora, disciplinski tužilac i 10 njegovih zamenika, zatim predsednik i zamenik predsednika Disciplinskog suda, kao i 22 sudija tog suda, prenosi Tanjug..

Na predstojećim izborima biće proveren legitimitet rukovodstva AKB na čelu sa Jugoslavom Tintorom, koji osporavaju advokati okupljeni oko Vladimira Gajića.

Legalitet Tintorovog izbora i sadašnjeg rukovodstva potvrđen je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz juna ove godine, mada je na nju podneta žalba i čeka se odluka Apelacionog suda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.