NavMenu

GIS aplikacije za različite primene - Hrvatska firma Smart Cloud želi širenje u BiH i Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.11.2018. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Hrvatska firma Smart Cloud sa sedištem u Puli, regionalni partner globalne kompanije GIS Cloud za kreiranje aplikacija za upravljanje prostornim podacima, osnovana je pre pet godina i već beleži dobre rezultate na hrvatskom tržištu. Sarađaju sa opštinskim i županijskim upravama, sa komunalnim preduzećima, kao i sa privatnim firmama, a u planu je da se iz Hrvatske prošire na BiH, Srbiju i Makedoniju, rekao je za eKapiju na ovogodišnjem sajmu RENEXPO u Sarajevu generalni direktor Smart Cloud-a Dragan Sokolović.

Njihovo izlaganje u Sarajevu bio je prvi put da se predstavljaju ovom tržištu.

- GIS Cloud je prva GIS platforma na svetu koja je nastala u cloudu, 2009. godine, i već 2010. ju je londonski akcelerator Seedcamp proglasio za jedan od deset najboljih IT projekata u svetu. Tada je GIS Cloud dobio značajnu finansijsku podršku i pod patronatom Seedcampa radilo se na kreiranju globalne strategija za proboj, da bi ubrzo i postali globalna platforma koja je danas zastupljena u više od 40 zemalja sveta - govori Sokolović.

On kaže da su njihovi klijenti oni koji koriste geografsko-informacioni sistem za kreiranje spocifičnih aplikacija - opštine, gradovi, županije, državne institucije, zavodi za prostorno uređenje. Sve je više i privatnih firmi, među kojima je GIS Cloud napravio revoluciju u odnosu na tradicionalne GIS alate, jer je ova platforma, ističe. "jednostavna i intuitivna", s obzirom da može da je koristi svako ko želi da upravlja svojim podacima.

- Većina podataka koje danas konzumiramo ima svoju prostornu komponentu. Kada na netu npr. tražimo apoteku, želimo onu najbližu, ili restoran, te se naše potrebe baziraju na iskustvu sa Google mapama. Danas smo svi na pametnim telefonima i hodajući smo senzori, i zato ove aplikacije olakšavaju svakodnevno funkcionisanje upravljajući prostornim podacima. Npr. naši korisnici iz komunalnog sektora utvrđuju preko aplikacije nepravilnosti u komunalnoj infrastrukturi, i taj podatak se deli među onim učesnicima koji taj podatak treba da vide da bi određeni problem bio rešen. Tačno se vidi sled svih postupaka, ko je šta uradio, tako da na kraju problem bude rešen - pojašnjava Sokolović.

Navodi uspešan primer Hrvatske vatrogasne zajednice koja koristi GIS Cloud. Zajednica, koristeći prema njihovim potrebama kreiranu aplikaciju, prati svoja vozila i interventne službe, u kontekstu svih potrebnih podataka. Kada vatrogasna ekipa odlazi na mesto požara mora znati gde je npr. trafostanica, da li je električni vod nadzemni ili podzemni, da li je stub drveni ili metalni, gde su postavljeni hidranti itd... U Opatiji su npr. uvezali i podatke vodovodnog preduzeća Liburnijske vode, pa imaju podatke o hidrantima koje Liburnijske vode redovno ažuriraju, što se odmah menja i u aplikaciji. Takođe, Liburnijski hoteli su dali podatke koliko hotel može da primi gostiju, gde su izlazi za evakuaciju i slično. Sve su to podaci koji su neophodni vatrogasnoj ekipi.


- Primena ove aplikacije je zaista široka. Najpopularnija je primena među opštinama ili gradovima, koji žele da ostvare dobru komunikaciju sa građaninama, a i građani žele dobru uslugu za ono što plaćaju. Tako se građani informišu o izmenama npr. regulacionih planova, šta opština ili grad želi da gradi u određenom delu, a građani šalju predloge šta je neophodno da se gradi, da li negde treba vrtić, klupa ili drvored... Takođe, i investitorima je olakšano, jer, preko aplikacije, jednim klikom, dobijaju informacije o slobodnim parcelama, a da ne troše vreme kucajući od vrata do vrata...

U ovakvim primerima, kako kaže Sokolović, na domaćem terenu se oslanjaju na mape Hrvatske geodetske uprave, jer su to javni podaci i moraju biti dostupni građanima. Sve izmene koje uprava odradi automatski se ažuriraju i na aplikaciji koju je Smart Cloud kreirao.

- Zbog mogućnosti široke primene ovakvih aplikacija, ovo je zaista kreativan posao - kaže naš sagovornik.

Navodi i primer žandarmerijske službe Čilea, Carabineros de Chile, koja koristi GIS Cloud aplikaciju i preko nje prati sve kriminalne radnje u državi ili u određenom delu nekog grada, što je način da se izbore sa kriminalom.

- U narednom periodu očekujem još veću primenu naših aplikacija u opštinskim, gradskim upravama i u njihovim preduzećima. Uprave žele što efikasniju komunikaciju sa građanima, a tehnologije su najbolji kanal za to, a nisu ni skupe - zaključio je Sokolović.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.