Izvor: Tanjug | Četvrtak, 01.11.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD podigla prognozu rasta Srbije za 2018. na 4,2%

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. godunu za 1,3 procentna poena, sa 2,9%, iz maja, na 4,2%.

U najnovijem izveštaju objavljenom danas na sajtu ove finansijske institucije, EBRD je zadržao projekciju privrednog rasta Srbije za iduću, 2019. godinu na ranijem nivou od 3,5%.

U ažuriranom izveštaju pod nazivom Regionalne ekonomske perspektive, u odeljku posvećenom Srbiji, EBRD navodi da je "posle skromnog rasta u 2017. godini (od skoro 2,0%), privreda u prvoj polovini 2018. godine zabeležila ekspanziju od 4,9% međugodišnje na krilima snažnije domaće tražnje, i prvenstveno većih investicija".

Zadržan je trend oporavka privatne potrošnje, dok je uvoz, s druge strane, nastavio da nadmašuje izvoz, dodaje se.

EBRD konstatuje da su "fiskalni rezultati ostali snažni, budžet je u prvoj polovini godine i dalje bio u suficitu, a javni dug je opao (na oko 60% BDP-a na kraju juna)".

Podseća takođe da je Srbija u julu potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom 30-mesečni nefinansijski aranžman, Instrument za koordinaciju politike (PCI), koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucionalne reforme, kao i na politike monetarnog i finansijskog sektora, koje su sve ključne za održavanje trenutne visoke stope rasta.

- Očekuje se da će ekonomija ove godine porasti za 4,2%, a da će usporiti na 3,5% u 2019. godini. Brži rast treba da bude podržan daljim jačanjem potrošnje i investicija. Rizici po ove projekcije su uravnoteženi i uglavnom se odnose na sprovođenje reformi predviđenih PCI instrumentom MMF-a i dalji tempo rasta evrozone - navodi se u izveštaju EBRD-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.