Izvor: Tanjug | Četvrtak, 01.11.2018.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro ukidanje naplate ekološke takse po kvadratnom metru

(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Ministarstvo finansija je napravilo novi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji će ukinuti mnoge naknade, na primer, naknadu za zaštitu životnu sredinu koja se do sada naplaćivala po metru kvadratnom stambenog i poslovnog prostora, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Tanasković.

Na tom zakonu se radi već šest godina, rečeno je na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi?", a Tanasković kaže da se njegovo usvajanje očekuje do kraja godine, zajedno sa setom od skoro 20 finansijskih zakona, koji će do kraja meseca ući u skupštinu.

- Cilj je spajanje svih naknada, da sve budu na jednom mestu, zatim predvidljivost prihoda i transprarentnost, to jest precizni troškovi privrede - rekla je Tanasković.

Ona je dodala da novi nacrt tog zakona predviđa izbacivanje čuvene naknade za zaštitu životne sredine koja se obračunava po metru kvadratnom za stambene i poslovne prostore, što je bilo dosta osporavano.

- Urađena su mnoga noramativna poboljšanja po pitanju previdivosti troškova, biće apsolutne vrednosti svake naknade izražene ili gornja granica ili bar raspon i više neće biti nepoznatih. Ukida se naknada za korišćenje energije i energenata, pre svega nakada za biogoriva. Takođe se ukida i naknada za rezerve prirodnog gasa koje ne predstavljaju po svojoj suštini javno dobro - istakla je Tanasković.

Ona kaže da će čitav set nakada biti ukinut ili preformulisan, kao i da se ukida naknada za prekomerno korišćenje javnog puta, dela puta ili objekata na putu.

- Imamo redukciju naknada u smislu redukcije osnovice za plaćanje, koje su smanjene sa 10 prosečnih na pet - dodala je Tanasković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.