Izvor: Tanjug | Sreda, 31.10.2018.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija pala na 48. mesto Doing Business liste

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Srbija se ove godine, među 190 zemalja sveta, nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja u odnosu na 43. mesto u prošlogodišnjem izveštaju, iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu.

Glavni razlog ovog pada u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, saopšteno je iz Svetske banke.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na Doing Business listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

- Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede - kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja.

- Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu - izjavio je on.

Tomas Lubek, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju Doing Business 2018 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju Doing Business 2019, rekao je Lubek.

Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u Doing Busineš izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.