NavMenu

Meliha Mujezinović, direktorka COSCO BiH - U 2019. želimo redovne brodske veze do Luke Ploče

Izvor: eKapija Sreda, 31.10.2018. 11:33
Komentari
Podeli
Meliha MujezinovićMeliha Mujezinović
Jedna od vodećih svetskih kompanija za brodski kontejnerski transport, kineski COSCO Shipping, krajem septembra ove godine otvorio je predstavništvo u Sarajevu, što je četvrta kancelarija u regionu, posle Kopra, Rijeke i Beograda.

Dolazak u BiH je rezultat kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" kojim ova zemlja želi da ojača prisustvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi. COSCO, inače, već nekolio godina servisira potrebe kompanija iz BiH, a sada je to ozvaničeno otvaranjem predstavništva u Sarajevu.

COSCO je na trećem mestu svetskih brodarskih kompanija. Transport se obavlja na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije. COSCO je povezan sa 289 luka u 90 država sveta.

Sa direktorkom predstvaništva za BiH Melihom Mujezinović smo razgovarali o ciljevima za ovo tržište i šta će novo ponuditi privrednicima.

eKapija: Kakve benefite može da očekuje domaća privreda u kontekstu transporta nakon dolaska COSCO-a, imajući u vidu sve veći broj kineskih investicija u BiH?

- Intenzivna saradnja Bosne i Hercegovine i Kine, kao i veliki globalni projekat "Jedan pojas, jedan put" doprineli su povećanju privredne aktivnosti, kao i trgovinske razmene između ove dve zemlje. Otvaranje predstavništva u BiH je način da se naša zemlja etablira kao značajna tačka na "Morskom putu svile" i samim tim poveže s kineskim lukama na Dalekom istoku.

Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, obezbeđujući lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju i stratešku okrenutost prema domaćim špediterima.

eKapija: Najavljeno je da bi COSCO u 2019. uspostavio feeder servis do Luke Ploče. Šta to konkretno znači i šta mogu da očekuju privrednici u BiH?

- BiH je za nas zanimljiva strateška tačka, jer postoji mogućnost korišćenja različitih ulaznih luka za ovo tržište. Na tom planu trenutno nudimo direktan servis preko Luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorićemo o uvođenju servisa ka Luci Ploče, koja je za Bosnu i Hercegovinu strateški jako značajna. COSCO želi da uvrsti Luku Ploče u svoje poslovne planove i namerava da uspostavi redovne brodske veze kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine.

eKapija: Koje servise nudi COSCO u BIH?

- Naš intermodalni servis preko luke u Pireju trenutno povezuje dva puta sedmično Pirej sa Beogradom. Isti redovni servis pruža odličnu mogućnost direktne konekcije za uvozne i izvozne pošiljke sa većom dodelom prostora na matičnim brodovima. Ovaj Land-Sea Priority servis je konkurentna alternativa tradicionalnom drumskom saobraćaju koji povezuje Grčku, Španiju, Tursku sa zemljama regiona. Vršimo redovne lokalne dostave od/do Beograda do finalne destinacije u istočnoj BiH. Praksa nam je potvrdila da je multimodalni saobraćaj konkurentna i fleksibilna alternativa za naše klijente u Bosni i Hercegovini. U tom smeru ražmišljamo dalje, i planiramo strateško razvijanje u pravcu kombinacije svih saobraćajnih komponenata, kako globalno, tako i u Bosni i Hercegovini.

(Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)
eKapija: Koliko tereta se sada prevozi između Kine i BiH u oba pravca? Koja se vrsta robe najviše prevozi?


- BiH je rastuće tržište i postoje jake veze NR Kine i te zemlje zbog velikog broja kineskih investicija i projekata kao što su izgradnja TE Stanari, u čiju realizaciju je bila uključena naša kompanija, i novoočekivani projekat izgradnje Bloka 7 TE u Tuzli.

Osim velikih projekata ovog tipa, BiH je značajno trižište kontejnerskog transporta koje se procijenjuje na 40.000-50.000 TEU jedinica godišnje koje su usmerene preko luka Rijeka i Ploče. Ukupan volumen delimo indikativno na 60% uvoza i 40% izvoza. Bosna i Hercegovina, kao uvozno orijentisana država, uvozi robu široke potrošnje - belu tehniku, mašine, tekstil, tehničku opremu i ostalu robu iz FMCG kategorije. U izvozu dominiraju drvo i drveni proizvodi, granulati, ulje, kamen i papirni proizvodi. Kada je reč o Kini, potrebno je naglasiti da je u poslednjih pet godina trgovinska razmena sa tom zemljom utrostručena.


eKapija: Sa kim ste uspostavili saradnju od kada ste počeli poslovanje u BiH?

- COSCO Shipping, kompanija koja je dugi niz godina prisutna u BiH i koja je ovo tržište kontrolisala iz susednih zemalja do 2018. godine, u repertoaru ima značajan broj klijenata. Dominantno su u pitanju globalne i lokalne logistčke kompanije, koje su prepoznale u COSCO Shippingu značajnog starteškog i poslovnog partnera. Naši klijenti su razlog zašto želimo da generišemo dodatnu vrednost na tržištu Bosne i Hercegovine. Kroz otvorenost, komunikaciju i saradnju sa špediterima vidimo mogućnost daljeg rasta na našem tržištu.

eKapija: Koji je potencijal BiH tržišta? Koji će biti ciljevi predstavništva u narednih pet godina?

- Vizija naše kompanije u potpunosti sledi viziju Narodne Republike Kine i mi smo uvereni da će "Pojas i put" doneti ekonomski napredak za BiH. COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, a u planu su razvoj i ulaganje i u BiH. Preduslov za širenje poslovanja u BiH je uspostava kontejnerskog terminala i trenutno smo u finalnim pregovorima, te verujemo da će isti projekat preći vrlo brzo u realizaciju. Deo plana poslovanja u Bosni i Hercegovini je i uspostava redovnih linijskih vozova za prevoz kontejnera, što bi otvorilo put revitalizaciji železničke veze prema BiH, koja je sada tek povremeno u funkciji za teretne vozove. Smatramo da tržište BiH pruža potencijal za dalji razvoj segmenta poslovanja kontejnerskog transporta. Sigurni smo da možemo aktivno da doprinesemo razvoju, i da održimo pozitivan trend poslovanja. Velika su očekivanja od BiH i cilj nam je da postanemo jedan od lidera na tom tržištu.

Bosna i Hercegovina je izložena političkim izazovima koji mogu da utiču na poslovno okruženje. Ipak, smatram da ova zemlja pruža potencijal za dalji razvoj poslovanja u domenu transporta i logistike. Naš fokus je usmeren ka tome. Ono što je najvažnije je to što smo se od starta susreli sa velikim interesovanjem tržišta za naše servise. Optimistično gledamo u budućnost, jer želimo da motivišemo klijente za bližu saradnju sa našom kompanijom dajući dodatnu vrednost ovom tržištu.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.