NavMenu

Srbija pouzdan partner italijanskim kompanijama

Izvor: eKapija Utorak, 30.10.2018. 17:24
Komentari
Podeli
(Foto: argus/shutterstock.com)
Italija je jedan od vodećih investitora u Srbiji, italijanska ulaganja su dostigla preko 800 mil EUR, ali je Srbija i dalje otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama, ocenjeno je na konferenciji Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije u Veroni.

Kako je saopštila PKS, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović rekla je da kada se pogledaju pojedinačne kompanije koje su investirale, italijanske firme se nalaze na drugom među prvih pet mesta po veličini investicija.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Veneto, Jovanović je ukazala da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.

Kako navode, privrednici iz regije Veneto koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima.


Na konferenciji je dogovoreno da se uskoro organizuje poseta kompanija iz regije Veneto Srbiji.

Međunarodnu konferenciju Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije organizovala je PKS sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima.

Namera je da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Veneto i Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.