NavMenu

Osiguranje depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 30.10.2018. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maxx-Studio/shutterstock.com)Ilustracija
O istorijskom razvoju, značaju, funkcijama, karakteristikama i institucionalnim izazovima sistema osiguranja depozita govorilo se na Beogradskoj bankarskoj akademiji u okviru okruglog stola održanog danas, pod nazivom "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije".

Govornici su bili emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Beogradske bankarske akademije, kao moderator okruglog stola, dr Miloš Janković, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita, Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, i dr Mališa Đukić, profesor Beogradske bankarske akademije.

U razgovoru su učestvovali i predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka, poslovnih banaka i ugledni stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija.

Učesnici su se osvrnuli i na modele određivanja visine premije osiguranja depozita koje plaćaju banke, na perspektivu i budući razvoj sistema osiguranja depozita, kao i na harmonizaciju domaćeg zakonodavstva s pravnim tekovinama Evropske unije.

Govoreći o značaju osiguranja depozita za finansijsku stabilnost, kako se navodi u saopštenju, dr Hasan Hanić posebno je naglasio značaj sistema osiguranja depozita za razvoj poverenja u banakrski sistem, porast štednje stanovništva, za povećanje stepena kreditne aktivnosti banaka i investicione aktivnosti privrednih subjekata i, sledstveno tome, za ubrzanje ekonomskog rasta i smanjivanje stope nezaposlenosti u privredi Srbije.

- Konstantan rast osiguranih depozita u prethodnih šest godina potvrda je stabilnosti bankarskog sektora, a posebno poverenja građana u sistem osiguranja depozita. Uvođenjem modernog sistema i utvrđivanjem osiguranog iznosa depozita na 50.000 EUR upotpunjena je finansijska sigurnosna mreža koja građanima garantuje da u slučaju zatvaranja banke neće ostati bez novca - izjavio je dr Miloš Janković.

Vladimir Šarić je u ime Agencije za osiguranje depozita uputio poruku javnosti da su depoziti u Srbiji sigurni i to ne samo zbog postojanja efikasnog i savremenog sistema osiguranja depozita, već i zbog očuvane finansijske stabilnosti u zemlji zahvaljujući aktivnostima i merama Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije.

Takođe je podsetio i da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata u Srbiji i najavio dalje unapređenje sistema osiguranja depozita i njegovo usklađivanje s međunarodnim standardima, najboljom svetskom praksom i evropskim zakonodavstvom.
Učesnici skupa ukazali su na činjenicu da se devizna i dinarska štednja u srpskim bankama uporno uvećava uprkos niskim kamatama i poručili građanima da za bezbednost njihovih osiguranih uloga do 50.000 EUR garantuje Republika Srbija.

Na Okruglom stolu raspravljalo se i o temama koje se tiču investicione politike Fonda za osiguranje depozita, osnovice za obračun premije osiguranja, ciljnog iznosa Fonda za osiguranje depozita, potrebe uvođenja obračuna premije osiguranja na bazi rizika, potrebe izmene visine stope vanredne premije, eventualnog povećanja garantovanog iznosa i proširenja obuhvata sistema osiguranja i na druge kategorije depozita.

Sistem osiguranja depozita u Republici Srbiji podrazumeva obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u svim bankama koje posluju s dozvolom za rad Narodne banke Srbije, saglasno Zakonu o osiguranju depozita.

Sistem se aktivira u slučaju stečaja ili likvidacije banke, kad Agencija za osiguranje depozita isplaćuje deponentima nadoknadu u visini njihovih deponovanih sredstava (računajući i kamatu) do 50.000 EUR.

Osiguranje plaćaju isključivo banke, a ne deponenti. Sve banke su obavezne da osiguraju depozite kod Agencije za osiguranje depozita i da plaćaju premiju osiguranja po propisanoj stopi, a u cilju zaštite depozita osiguranih katetorija deponenata i očuvanja finansijske stabilnosti u Republici Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.