Izvor: eKapija | Utorak, 30.10.2018.| 11:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izložba Neplodnost boli 10. novembra u Novom Sadu - U Srbiji sterilitetom pogođeno 800.000 ljudi

Ilustracija (Foto: Alex Mit/shutterstock.com)
Koliko pitanje neplodnosti može psihološki da ugrozi parove i pojedince koji su u procesu vantelesne oplodnje, izložba pod nazivom "Neplodnost boli", u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo, koje je član svetske zdravstvene asocijacije Fertility Europe, a koji zajedno organizuju Evropsku nedelju neplodnosti. Izložba koja će pokušati da približi posetiocama kroz umetnički prikaz 40 različitih emotivnih situacija, čemu su oni izloženi, održaće se 10. novembra u Eđšeg Kulturnoj stanici u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

- Sterlitet je u Srbiji podjendako zastupljen kod muškaraca i žena, tačnije kod 800.000 ljudi, i to nikako ne treba da bude obeshrabrujuće za sve parove koji žele da se ostvare u najlepšoj životnoj ulozi. Izložbom "Neplodnost boli", želimo da ukažemo svima koji su u VTO proceduri, ali i onima koji nisu, da postoje usponi i padovi u ovim procesima, kao i da treba da istraju u želji. Ovom izložbom posebno želimo da istaknemo da je ovo težak emotivni proces, ali da u tim osećanjima nisu sami ističe Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

U cilju pružanja neophodne podrške ljudima koji se bore sa ovim problemom, poziv da posete izložbu i pošalju fotografiju koja prikazuje ovaj problem na: office@sansazaroditeljstvo.org.rs, upućen je svima koji su zainteresovani.

Izložbi će prisustvovati renomirani ginekolozi i psiholozi koji će svim prisutnima biti na raspolaganju za dodatna pitanja i savete, dok će fotografije nakon završene izložbe biti postavljene u klinikama za vantelesnu oplodnju širom Srbije.

Članice ascocijacije svetske zdravstvene organizacije - Fertility Europe, među kojima je i Udruženje Šansa za roditeljstvo, marta naredne godine će prvi put održati sastanak u Srbiji, u Beogradu, na kojem će okupiti stručnu javnost i državne zvaničnike, kako bi unapredili svest o lečenju neplodnosti i aktivnosti koje podržavaju lečenje potpomognutom oplodnjom.

Evropska nedelja neplodnosti ove godine obeležiće se od 5. do 11. novembra, u okviru koje će se proslaviti i 40. rođendan prve bebe iz epruvete Lujze Braun. Od njenog začeća 1978. godine, do danas, širom sveta rođeno je između 6 i 8 miliona beba vantelesnom oplodnjom, što se smatra jednim od najhumanijih dostignuća u savremenoj medicini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.