Izvor: Beta | Utorak, 30.10.2018.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Google daje 25 mil USD za veštačke inteligencije koje stvore humanije društvo

Ilustracija (Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Kompanija Google objavila je da će dati 25 mil USD za projekte koji traže način da putem veštačke inteligencije kompjutera stvore humanije društvo.

Taj program je deo šire Google-ove inicijative "AI za društveno dobro" koja za cilj ima da smanji zabrinutosti da će napredak u veštačkoj inteligenciji uništiti poslove i možda čak biti vojno korišćen za autonomno ubijanje ljudi.

I druge tehnološke kompanije su preduzele slične korake u bavljenju etičkim pitanjima u domenu veštačke inteligencije. Microsoft je izdvojio 115 mil USD za inicijativu "AI za dobro", za organizacije koje razvijaju veštačku inteligenciju za humanitarne, ekološke i slične projekte.

Tokom prezentacije u Sanivejlu, u Kaliforniji, Google je prikazao kako se AI tehnologija već koristi za dijagnostiku bolesti, pomaganje ljudima s invaliditetom, predviđanje rizika od poplava i zaštitu ugroženih vrsta.

Ipak, uprkos obavezama koje preuzimaju Google i Microsoft, duh skretanja AI u veoma pogrešnom smeru je i dalje prisutan, prenosi Beta.

Iako obećava dobre stvari s veštačkom inteligencijom Microsoft se bori za ogroman ugovor s američkom vojskom, što je ranije ovog meseca dovelo do slanja otvorenog pisma grupe zaposlenih zabrinutih da bi kompanija mogla izdati sopstvene principe veštačke inteligencije.

Microsoft je na svom blogu potvrdio odlučnost da dobije pomenuti ugovor uz obećanje da će se u slučaju da ga dobije baviti svim eventualnim etičkim pitanjima.

Google je odlučio da se ne nadmeće za ugovor s vojskom nakon protesta zaposlenih. Ta kompanija je zaključila da se ugovor ne poklapa s njihovim principima za veštačku inteligenciju, koji ne dozvoljavaju da se tehnologija koristi za "uzrokovanje ili direktno nanošenje povreda ljudima".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.