Izvor: Capital | Ponedeljak, 29.10.2018.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Autoputevima Republike Srpske 70 mil EUR za Koridor 5C - Veće ministara uskoro daje garanciju za zaduženje kod EBRD

Ilustracija (Foto: Shimon Bar/shutterstock.com)
Savet ministara BiH trebalo bi da na narednoj sednici donese odluku o izdavanju garancije po ugovoru o zajmu za Koridor 5C u Republici Srpskoj između preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 70 mil EUR, rečeno je Srni u Savetu ministara.

U ovom slučaju, reč je o izdavanju garancije koja je već odobrena i potpisana u Banjaluci u julu. O tome još treba da se izjasni Predsedništvo BiH i na kraju da to ratifikuje parlament BiH.

S obzirom na to da se čeka novi saziv i dodela mandata poslanicima, ratifikacija ne bi bila moguća ni da je Savet ministara usvojio odluke o kreditnom zaduženju za izgradnju autoputa u Republici Srpskoj.

- Savet ministara donosi akte iz svog delokruga većinom glasova od ukupnog broja svojih članova o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje parlament - navedeno je u poslovniku o radu Saveta ministara BiH.

U odluci, koja je u posedu Srne, navedeno je da se njome daje državna garancija u formi ugovora o garanciji za deo Koridora 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku, između BiH i EBRD.

- BiH daje državnu garanciju EBRD-u po ugovoru o zajmu (Koridor 5C u Republici Srpskoj – deo 1) između Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske i EBRD potpisan 27. decembra 2017. godine u iznosu od 70 mil EUR sa pripadajućim troškovima iz ugovora o zajmu - navedeno je u odluci.

U odluci je istaknuto da su uslovi zajma rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i otplata u 24 jednake polugodišnje rate.

BiH kao davalac garancije je zaključila ugovor o garanciji o obezbeđenju sredstava radi ispunjenja obaveza iz ugovora između BiH i Republike Srpske koji je potpisan 11. jula.

U obrazloženju i razlozima za donošenje te odluke navedeno je da će se zaključenim ugovorom o garanciji između BiH i EBRD od 5. januara pomoći preduzeću Autoputevi Republike Srpske u izgradnji dve petlje na autoputu, Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), i deonice autoputa u dužini oko šest kilometara između te dve petlje, plus prilazni put sa dve trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojeđim magistralnim putem uključujući prelaz preko reke Bosne.

Navedeno je i da bi izgradnja dijela Koridora 5C kroz Republiku Srpsku u tehničkom i ekonomskom smislu obezbijedila kontinuitet izgradnje mreže autoputeva, a u funkcionalnom smislu izgradnju dvije petlje.

Prva petlja Johovac je spoj dva autoputa Banjaluka-Doboj i Koridora 5C, dok je druga petlja Rudanka izlaz s autoputa na magistralni put M17 Banjaluka-Doboj, čime bi izgrađene dionice autoputeva postale funkcionalnije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.