NavMenu

Značaj pčela za proizvodnju hrane i očuvanje životne sredine - Predstavljen projekat BeeConnected, šansa za potencijalne pčelare

Izvor: eKapija Petak, 26.10.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Sabina Kerić iz ekološke organizacije Ekonaut (Foto: Foto Ambasada Švedske/Biljana Marković)Sabina Kerić iz ekološke organizacije Ekonaut
U okviru inicijative Švedskog instituta "Food For Tomorrow" u Beogradu je u četvrtak, 25. oktobra, predstavljen projekat BeeConnected koji kroz praktične korake promoviše važnost pčela za sistem proizvodnje hrane i očuvanje životne sredine kroz socijalno preduzetništvo. U rezidenciji ambasadora Švedske bilo je reči o tome koliko pčele mogu da utiču na naš život, kao i na koji način svaki građanin može pomoći pčelama u očuvanju biodiverziteta.

Bee Connected kroz svoje aktivnosti prema principima socijalnog preduzetništva radi na konkretnim koracima koji doprinose podizanju svesti o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, za biodiverzitet i za očuvanje životne sredine.

Inicijatori projekta BeeConnected su ekološka organizacija Ekonaut, dizajn inkubator Nova Iskra i kompanija Happy Honey, u saradnji sa ambasadom Švedske, a projekat je predstavljen srodnim organizacijama, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima.

Događaj je otvorio ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da Švedski institut i ambasada Švedske žele da sarađuju sa Srbijom na projektima u vezi sa hranom, gde već imamo saradnju kada je u pitanju izvoz maline u Švedsku, ali i na projektima kao što su inicijativa Food for Tomorrow i projekat Bee Connected.

- Hrana je neka crvena nit za veliki dijapazon saradnje između Srbije i Švedske. Osim malina, koje su glavni izvozni proizvod za Švedsku, ovde postoji veliki potencijal koji je do sada neiskorišćen i na tome ćemo raditi. Smatram da postoje brojne mogućnosti saradnje između malih i srednjih preduzeća naše dve zemlje u sektoru hrane - rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.

Sabina Kerić iz ekološke organizacije Ekonaut rekla je da je cilj u 2019. godini da se okupe društveno odgovorne kompanije, organizacije i pojedinci koji razumeju koliko je važno "da vratimo prirodu u grad".

- Namera nam je da kroz praktično podizanje urbanih pčelinjaka i zelenih površina sa biljkama koje hrane i privlače pčele damo doprinos regeneraciji i obogaćivanju lokalnog ekosistema Beograda i okoline - objasnila je Kerić.

Kompanije koje bi se uključile u posao sa pčelama bi na jednu godinu dobile korišćenje košnice, koje bi tokom tog perioda rentirale, dok bi ih iskusni pčelari učili da ih održavaju, i da meda dobiju ostale proizvode, koje bi zatim koristila sama kompanija, objasnio je za eKapiju Miljan Peljević, suosnivač Nove Iskre.

- Ideja nam je da to bude poligon za obuku mladih potencijalnih pčelara. To mogu biti mladi ljudi, koji nemaju posla, ili koji do sada nisu imali iskustva, ili nisu imali gde da nauče. Cilj nam nije samo Beograd, već i ostali gradovi u Srbiji ail i šire. Nalgasio bih da je ovo regionalni projekat, jer ne možemo samo sačuvati prirodu kod nas a da ne vodimo računa o drugima - zaključio je Peljević.

Inače, tokom sezone u 2019. BeeConnected će obučavati nezaposlene osobe kroz praktičan rad sa iskusnim pčelarima-mentorima, kako bi i nezaposleni savladali potrebne veštine i postali pčelari. Inicijativa "Food for Tomorrow" bavi se umrežavanjem organizacija, individualaca i grupa koji se bave konceptom "zelene hrane" i koji su zainteresovani za održivost sistema hrane na različitim nivoima.

Podsetimo, projekat BeeConnected, deo je švedske inicijative "Food for Tomorrow" i ima za cilj uključivanje i informisanje šire javnosti o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači. Štiteći pčele, štiti se lokalni biodiverzitet, životna sredina i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani.

Od stotinu najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani, pčele oprašuju njih 70, što znači da dve trećine naše ishrane zavisi upravo od pčela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.