Izvor: eKapija | Petak, 26.10.2018.| 12:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Austrijski Urbas početkom 2019. u Boljevcu završava gradnju prvog kogenerativnog postrojenja na biomasu u Srbiji

(Foto: tchara/shutterstock.com)
Urbas, austrijska firma koja gradi postrojenja kogeneracije na drvnu biomasu i proizvodi toplovodne kotlove, početkom godine završiće u Boljevcu prvo postrojenje na biomasu u Srbiji. Investitor je firma BioEnergy Point, najveći proizvođač peleta u našoj zemlji.

To će biti kogenerativno postrojenje u kojem će se proizvoditi 2,5 MW struje i 8 MW toplotne energije. Predviđeno je da svi radovi budu gotovi početkom 2019. kada će postrojenje biti pušteno u rad, rekao je na za eKapiju Jasmin Purišević, inženjer u firmi Urbas, koja se i ove godine predstavila na sajmu RENEXPO u Sarajevu.

- Reč je o kompletno našem projektu po principu "ključ u ruke". Investitor BioEnergy Point je ovom investicijom napravio zaokruženu priču, jer u proizvodnji peleta dobija gorivo kao nusproizvod, toplotu će iskoristiti za potrebe sušare, a dobija i električnu struju za koje je obezbedio feed in tarife. Investicija bi trebalo brzo da se vrati - objasnio je Purišević.

Osim Srbije, Urbas radi i na četiri gasifikatora u Hrvatskoj, u okolini Virovitice, i u njima će se proizvoditi 450 kilovata struje i 880 kilovata toplotne energije. Svi ovi projekti, kako kaže Purišević, dokazaju da se sve više veruje Urbasu, kada je reč o gradnji postrojenja na kogeneraciju. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.