NavMenu

Austrijski Urbas početkom 2019. u Boljevcu završava gradnju prvog kogenerativnog postrojenja na biomasu u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 26.10.2018. 12:33
Komentari
Podeli
(Foto: tchara/shutterstock.com)
Urbas, austrijska firma koja gradi postrojenja kogeneracije na drvnu biomasu i proizvodi toplovodne kotlove, početkom godine završiće u Boljevcu prvo postrojenje na biomasu u Srbiji. Investitor je firma BioEnergy Point, najveći proizvođač peleta u našoj zemlji.

To će biti kogenerativno postrojenje u kojem će se proizvoditi 2,5 MW struje i 8 MW toplotne energije. Predviđeno je da svi radovi budu gotovi početkom 2019. kada će postrojenje biti pušteno u rad, rekao je na za eKapiju Jasmin Purišević, inženjer u firmi Urbas, koja se i ove godine predstavila na sajmu RENEXPO u Sarajevu.

- Reč je o kompletno našem projektu po principu "ključ u ruke". Investitor BioEnergy Point je ovom investicijom napravio zaokruženu priču, jer u proizvodnji peleta dobija gorivo kao nusproizvod, toplotu će iskoristiti za potrebe sušare, a dobija i električnu struju za koje je obezbedio feed in tarife. Investicija bi trebalo brzo da se vrati - objasnio je Purišević.

Osim Srbije, Urbas radi i na četiri gasifikatora u Hrvatskoj, u okolini Virovitice, i u njima će se proizvoditi 450 kilovata struje i 880 kilovata toplotne energije. Svi ovi projekti, kako kaže Purišević, dokazaju da se sve više veruje Urbasu, kada je reč o gradnji postrojenja na kogeneraciju.


Inače, kako je pojasnio, obično se ovakve investicije isplate za u proseku 4-6 godina.

Austrijski Urbas, koji zapošljava 450 ljudi i ima izgrađenih oko 2.000 postrojenja širom sveta, uspeo je da za samo sedam mjeseci izgradi toplanu na biomasu u Prijedoru, što je do sada jedini njihov projekat u BiH. Purišević je rekao da postoje najave još nekih ulaganja u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.