Izvor: Radio 021 | Petak, 26.10.2018.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta odlikuje japanski stil uređenja kuće

Ilustracija (Foto: Elena Elisseeva/shutterstock.com)
Tradicionalne japanske kuće ponekad su čudne ljudima sa zapada, jer je dizajn mnogo drugačiji.

U japanskoj kući je nemoguće naći neki deo nameštaja ili neki ukras koji je suvišan. Svaki predmet ima svoje mesto i sve ima simboliku. Japanci ne vole da gomilaju stvari u svom domu, te je za njih idealno da na podu imaju samo tatami, što je tradicionalni tepih napravljen od slamki. Tatami se takođe koristi kao mera za veličinu prostora, s obzirom da u tradicionalnu japansku sobu može stati tačno šest ovih ćilima.

Sav nameštaj je u identičnoj boji, što pomaže osobi koja tu boravi da bude potpuno fokusirana i da joj ništa ne odvlači pažnju. Na ovaj način takođe stičete utisak da je prostor veći i širi.

Tradicionalne japanske kuće nemaju zidove, umesto njih se koristi fusuma - lagana klizna vrata napravljena od bambusa i papira od pirinča. Fusume se mogu lako pomerati i skidati, što ukućanima omogućava da promene izgled enterijera bez problema. Soba se može pretvoriti u dve sobe ili se jednostavno može promeniti veličina prostorije.

Jedno od pravila jeste da su kupatilo i toalet u odvojenim sobama. Jedna soba ima lavabo i tuš kabinu, dok druga ima tradicionalnu japansku kadu koja se zove ofuro. Ove dve prostorije imaju duboko značenje za Japance, jer se u tuš kabini spira prljavština sa tela dok se u kadi mogu opustiti i uživati.

Stalni atribut u japanskim kućama jeste bašta u koju se ulazi direktno iz kuće. Umesto vrata, između bašte i dnevne sobe stoji jedna vrsta klizećih vrata koja se zovu Šoji. Kada je vreme lepo, vrata su otvorena.

Dodatak kućnoj atmosferi jeste svetlo koje dolazi od lampi, kroz prozore i kroz tanke zidove.

Japancima je jako bitan mir u kući i smatraju da ukoliko je kuća mirna takvi će biti i oni. U njihovim domovima nema jarkih boja i koriste samo nameštaj koji im je potreban za svakodnevni život.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.