NavMenu

Novi filmski studiji do 2021. na Košutnjaku - Šta sve planira Avala studios?

Izvor: N1 Petak, 26.10.2018. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Poplasen/shutterstock.com)
U prvoj fazi ulaganja u filmske studije na Košutnjaku planirana je izgradnja dva nova studija, površine 4.600 kvadratnih metara, i renoviranje postojećih objekata, studija 1 i studija 4, kaže za Infobiz direktor Avala studios Peter Dajko.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva ovakvih studija u regionu, Dajko procenjuje da će zahvaljujući obnovljenom i povećanom kapacitetu studija više od 3.000 produkcijskih stručnjaka iz Srbije indirektno raditi u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju ostvarenja koja će se gledati širom sveta.

Tri godine od prodaje, novi vlasnici filmskih studija na Košutnjaku - Avala studios najavljuju ulaganja od 50 mil EUR u novi studijski prostor, koji bi trebalo da privuče strane filmadžije u Srbiju. Vrhunski tehnološki uslovi, stručna radna snaga, najviši studijski prostor u regionu od 20 metara, obezbediće četiri puta veći priliv novca od filmskog biznisa u našu zemlju, kaže Peter Dajko.

N1: Šta se promenilo u vlasničkoj strukturi Avala filma?

- Sadašnja vlasnička struktura je transparentna. Jedan deo kompanije Avala studios je u vlasništvu češke kompanije Sebre, čiji vlasnici su Peter Nemec i Jan Fidler. Drugi deo je u vlasništvu Feel Max Aleksandra Obradovića. Dogovor sa vlasnikom Aleksandrom Obradovićem i firmom Sebre potpisan je 2016. godine.

Projekat obuhvata relativno veliku lokaciju, a stanje u staroj Avali bilo je relativno komplikovano. Sada je spreman projekat, potpuno nova izgradnja novih studija.

N1: U šta će biti uloženo 50 mil EUR?

- Planiramo izgradnju novih objekata koji će imati više od 52.000 m2. U prvoj fazi ćemo podići dva potpuno nova studija površine oko 4.600 kvadratnih metara, a biće i kompletno rekonstruisani postojeći objekti, studio 1 i studio 4. Studio 4 planiramo da pretvorimo u polujavni prostor, u kojem bi se organizovali kulturni događaji.


N1: Koji je bio interes da dođete u Srbiju?

- Srbija ima izuzetne lokacije, dobru filmsku tradiciju, dobro osoblje. Tu je i ekonomski aspekt, Vlada Srbije je prepoznala kapacitet filmske industrije i predstavila program podsticaja koji je vrlo sličan kao program u ostalim zemljama i omogućava smanjenje troškova koje filmska industrija potroši u zemlji. Planiramo da prva studija podignemo do 2021. godine.

N1: Koliku zaradu očekujete?

- Prošle godine strane filmske industrije potrošile su oko 30 mil EUR, a mi imamo neki model koji je konzervativan i naš plan je da pet godina od početka strana produkcija u Srbiji može da potroši oko 120 do 150 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.