NavMenu

Poslovanje ide u korak sa tehnologijom uz prava softverska rešenja - Funkcionalni alati pojednostavljuju proces razvoja

Izvor: Promo Četvrtak, 25.10.2018. 15:04
Komentari
Podeli
Softverska rešenja, poput platforme 3DEXPERIENCE, uz pomoć koje kompanije mogu efikasno da planiraju, razvijaju proizvode, simuliraju, analiziraju, organizuju i optimizuju proizvodnju, i ujedno ispune rokove, cene i eliminišu gubitke, predstavljena su kroz konkretne primere na poslovnom skupu - "Razvoj proizvoda uz softverska rešenja koja oblikuju budućnost", koji su 24. oktobra u Nišu organizovale kompanije CADCAM Data i Dassault Systemes.

Predstavnici firmi iz jugoistočne Srbije imali su priliku da saznaju šta donosi digitalizacija procesa i kako mogu da primene adekvatna softverska rešenja u svom poslovanju i tako, recimo, prepoznaju "uska grla" u proizvodnji ili dinamički prate kada će ostati bez određenog materijala.

Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka naveo je da je istraživanje Centra za digitalizaciju pokazalo da čak 60% srpskih preduzeća nema u planu proces digitalizacije i ističe da ako firma nije nastala na "krilima" novih tehnologija i ne transformiše se blagovremeno i ide u korak sa inovacijama, ostaje zarobljena u prošlosti i neće moći da bude konkurentna. Kao rešenje za proces digitalizacije i unapređenje poslovanja preporučio je 3DEXPERIENCE poslovnu platformu.

- Ova platforma u sebi sadrži više od 500 aplikacija za 12 industrija, bogatu bazu delova, materijala, ima integrisani pretraživač, a njen interfejs je jednostavan i personalizovan. Platforma povezuje više timova, odnosno inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju, kupce, dobavljače i druge sektore. Svaki član se tako prema svojoj ulozi "uloguje" na platformu i ima svoju "rolu" – objašnjava Čedomir Duboka.

3DEXPERIENCE se može integrisati sa različitim sistemima – CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing), CAE (Computer Aided Engineering), ERP (Enterprise Resource Planning) i PDM/PLM (Product data management i Product lifecycle management).

Inovativna 3DEXPERIENCE platofma objedinjuje razne brendove i rešenja kompanije Dassault Systemes - CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, 3DVIA, DYMOLA, ICEM, EXALEAD, NETVIBES u jedinstveno rešenje. Platforma je dostupna u dve verzije - "on premise" i "on cloud".

Kreiranje humanoidnog robota Poppy

Kako je tim stručnjaka iz Italije osmislio i kreirao humanoidnog robota Poppy uz pomoć ove platforme demonstrirao je Matteo Cocco iz kompanije Dassault Systems.

Multidisciplinarni tim je pre svega imao zahteve i prema tome uradio planiranje. Onda je usledilo sistemsko inženjerstvo, proces projektovanja i mehatronike.

- Uočili smo neke nedostatke, morali da smanjimo težinu i radimo topografiju, ponovo se vratimo na dizajn, a onda je usledila virtuelna simulacija i 3D štampa i planiranje kako da se svi delovi spoje – rekao je Matteo Cocco.

Softversko rešenje koje firmama može pomoći da upravljaju celokupnim životnim ciklusom proizvoda, od ideje do "otpisa", jeste ENOVIA koja je "srce" platforme.

Posebnu pažnju učesnika privukla je prezentacija softverskog rešenja DELMIA Ortems kojom kompanije mogu da planiraju i organizuju i optimizuju proizvodnju i pritom ispune rokove i eliminišu gubitke. Kako su objasnili stručnjaci iza CADCAM Data, ovaj softver je dinamičan planer, moćan u preraspodeli ograničenja kojim smanjuje vreme čekanja, eliminiše nedostatak komponenti i sinhronizuje radne naloge i sastavnice u proizvodnji.


U savremenom dobu krilatica "vreme je novac" dobija još snažnije značenje, te se od kompanija zahteva da što pre osmisle i isporuče određeni proizvod. Softversko rešenje CATIA ubrzava inženjerski proces za 30 do 50%, a koliko ono olakšava rad istakli su i iz Avio-industrije Utva koja ovo rešenje koristi u svom poslovanju.

Niskokrilac "Sova", prvi let je imao u avgustu ove godine, a nastao je od ideje do realizacije korišćenjem softverskog rešenja CATIA V5. Omogućio je, kažu u Utvi, precizno projektovanje izuzetno složenih delova, poput čeone maske na avionu, analiziranje prostora kod zakrilaca, kao i ergonomski dizajn. Ovo softversko rešenje im je pomoglo i da lako pronađu težište i raspored mase i momenat inercije.

CATIA-u, koja ima inteligentne 3D kontrolne table, omogućava istovremeni inženjering u realnom vremenu, zajedničko modeliranje, jednostavno manipulisanje, kao i upravljanje velikim sklopovima, koriste i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu. Ovo softversko rešenje primenjivali su u biomedicinskom inženjeringu, konkretno za modelovanje i kreiranje personalizovanih koštanih implatanta.

Stručnjaci Mašinskog fakulteta koristili su računarski podržano projektovanje za automobilske gume. Za modeliranje geometrije i simulaciju mehaničkog ponašanja pneumatika upotrebljavali su, kažu, softverska rešenja CATIA i SIMULIA Abaqus.

U vremenu kada kompleksnost poslovanja raste i kada su iskustva najvažnija, sve više kompanija je u potrazi za jedinstvenom poslovnom platformom koja stvara inovativna iskustva i obuhvata ceo proces stvaranja proizvoda. Zato je važno, istakli su organizatori poslovnog skupa održanog u Nišu, obezbediti kompanijama funkcionalne alate koji će pojednostaviti proces razvoja i proizvodnje i vreme potrebno za te procese svesti na minimum.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.