NavMenu

Čigota dobija novi velnes centar u novembru - U planu adaptacija i izgradnja smeštajnih kapaciteta (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.10.2018. 13:05
Komentari
Podeli
Specijalna bolnica Čigota Zlatibor (Foto: Čigota)Specijalna bolnica Čigota Zlatibor
Godina koja je na izmaku, u Specijalnoj bolnici Čigota je bila izuzetno dinamična. Posebnu pažnju, kako kažu, su posvetili investicijama u medicinsku opremu i turističke sadržaje. Nabavljena su tri nova ultrazvucna aparata visoke rezolucije tako da sada kabineti za ultrazvučnu dijagnostiku poseduju savremenu medicinsku opremu. Takođe, izgradnja velnes centra je u završnoj fazi a u planu je, kako je rečeno za eKapiju, i adaptacija postojećeg prostora recepcije i medicinskog bloka, kao i izgradnja visokokvalitetnih smeštajnih kapaciteta

Na mestu manjeg spa centra izgrađen je novi objekat. Sledi montiranje potrebne opreme, završetak masernice, adaptacija postojećeg prostora recepcije i medicinskog bloka, kao i izgradnja visokokvalitenih smeštajnih kapaciteta, kaže za eKapiju Željko Stakić, direktor SB Čigota Zlatibor.

- Rekonstrukcija velnesa je pri kraju. Nadam se da će velnes u narednih mesec dana početi da radi. Napomenuo bih da je ovo prva faza, mnogo većeg velnes centra, koji uključuje i rekonstrukciju postojećeg poluolimpijskog bazena i izgradnju dva manja, otvorena bazena, a nakon ovih radova, Čigota će dobiti savremen velnes centar na značajno većem prostoru - objašnjava Stakić.

Takođe, SB Čigota, ukljčena je i u projekat energetske efikasnosti, koji ima za cilj da smanji rashode kroz smanjenje potrošnje energije. Do sada je zamenjena celokupna stolarija, postavljeni su solarni kolektori na delu krova iznad bazena, što je, kako je rečeno za eKapiju, već doprinelo znacajnim uštedama.

- U narednom periodu planiramo da nastavimo sa toplotnom izolacijom, ulaganjima u solarnu energiju, kao i zamenu energenta biomasom – istakao je Stakić.

Osim toga, SB Čigota je nabavila i najsavremeniji dijagnostički uređaj, hibridni SPECT/CT-a, za široku nuklearnomedicinsku i radiološku dijagnostiku.

- Taj uređaj, jedinstven po svojim perfomansama u Srbiji, nabavljen je kroz veliki međunarodni projekat u kome je Čigota bila nosilac ispred Republike Srbije, a deo sredstava za obnovu i adaptaciju Odeljenja nuklearne medicine obezbeđen je sredstvima Ministarstva zdravlja – rekao je Stakić.


Sve više gostiju

Inače, SB Čigota poslednjih godina beleži stalni porast broja kako domaćih, tako i inostranih gostiju. Prosečna popunjenost na godišnjem nivou je oko 70% ukupnih kapaciteta. Struktura gostiju je raznolika od pacijenata na rehabilitaciji, penzionera koji se upućuju od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije, deca i adolescenti na programu lečenja dečije gojaznosti, odrasli na programu lečenja gojaznosti i poremećaja metabolizma kao i zdravi ljudi koji koriste odmor za proveru zdravstvenog stanja u uživanje u lepotama Zlatibora.

Prosečni broj noćenja u prošloj godini je bio oko 75.000, a ove godine zabeležen je i porast od 15% u odnosu na prošlu.

Inače, za kvalitet rada, poštovanje procedura i protokola SB Čigota je od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova dobila akreditaciju na sedam godina.

S.P.

Fotogalerija
Specijalna bolnica Čigota
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.