Izvor: eKapija | Sreda, 24.10.2018.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradsko preduzeće Arpel planira širenje pogona i razvoj novih CNC mašina - U fokusu inovacije i rast izvoza

Preduzetništvo je bila njena želja otkako je započela profesionalnu karijeru, a posao u društvenoj firmi joj nikad nije bila dugoročna opcija. Znala je da je ključ za pokretanje novog biznisa pre svega i iznad svega organizovanost, i kaže da je upravo to bila njena glavna snaga kada je 2007. godine odlučila da osnuje sopstvenu firmu i zaplovi u preduzetničke vode.

Verovatno je ta osobina, između ostalog, doprinela da 2016. godine Jelena Čitaković, vlasnica i direktorka preduzeća Arpel iz Beograda, dobije priznanje Udruženja poslovnih žena Srbije - Cvet uspeha za ženu zmaja, u kategoriji "najevropskija firma". Ove godine nalazi se u užem izboru za nagradu koju će Udruženje dodeliti povodom značajnog jubileja, dve decenije postojanja - "Žena zmaj nad zmajevima", jednoj od dosadašnjih dobitnica.

- Verujem da mi je privatizacija Valjaonice aluminijuma Sevojno, u kojoj sam radila, umnogome pomogla da se opredelim za preduzetništvo. Uvek mi je bilo prirodno da sama napravim nešto - ističe sagovornica eKapije.

Iako njeno radno mesto nije bilo ugroženo, nije imala dilemu. Valjaonicu je napustila sa pozicije menadžerke marketinga i zakoračila u preduzetništvo, gde je u početku bilo jako teško, čak i uz pomoć startap kredita. Najveći izazov je, kao i kod većine početnika u biznisu, bio nedostatak finansija. U njenom slučaju je to bilo dodatno izraženo jer se u firmi koja proizvodi mašine bazirane na robotici i automatici, a veći deo proizvodnje danas izvozi u zemlje Evropske unije, podrazumevao izuzetno ambiciozan projekat.

- Kada smo počinjali, uzeli smo "startap kredit" od Fonda za razvoj. Aplicirali smo za tri miliona dinara, a odobren nam je svega jedan milion. Da smo tada dobili koliko smo tražili, verovatno bismo danas radili u 3.000 m2 poslovnog prostora i imali minimum 300 zaposlenih.

Preduzeće Arpel osnovano je u Beogradu u novembru 2007. godine i od tada beleži konstantan rast. Višegodišnje iskustvo, udruženo sa entuzijazmom svih zaposlenih, stvorilo je mogućnost da se pored tekuće proizvodnje bave i inovacijama, kreiranjem i razvojem novih proizvoda. Kako ističe Jelena Čitaković, uspeli su da kompletiraju proizvodno-tehnološki proces koji je oličenje savremenih tehnologija što je omogućilo znatno povećan obim proizvodnje. Samo u prošloj godini Arpel je zaposlio nekoliko ambicioznih ljudi koji svojim radom doprinosi kvalitetu poslovanja. Trenutno je u kompaniji zaposleno osam radnika, uz povremeno angažovanje dodatnih kadrova, u zavisnosti od obima posla.

Jelena Čitaković
- Poslovna filozofija Arpela je jasan strateški pristup biznisu, realizacija novih ideja i praćenje i uvođenje novih tehnologija u proizvodnji. Od momenta osnivanja pa do danas, kompanija je imala jasnu predstavu kakvo preduzeće želi da bude – odgovorno, inovativno i napredno. Plan nam je da i u narednom periodu ostanemo firma pravog izbora za naše klijente, poslujući sa osećajem odgovornosti prema zaposlenima, klijentima i društvenoj zajednici.

Arpel proizvodi kompleksne mašine iz domena visokotehnološke opreme, koje predstavljaju implementaciju najsavremenijih tehnoloških dostignuća u oblasti elektronike, mašinstva i softvera. Upravo zahvaljujući korišćenju savremenih elemenata, veoma su jednostavne za rukovanje, a korisnik se najkraćim putem usmerava od ideje do finalnog proizvoda. Takva oprema doprinosi povećanju produktivnosti i znatnoj uštedi energije.

U asortimanu Arpela danas se nalaze mašine za metalnu industriju (CNC mašine za rezanje metala plazmom i laserom), drvoprerađivačku industriju (CNC mašine za 3D obradu masiva, krivolinijsko rezanje pločastih materijala, obradne centre složene strukture za izradu delova nameštaja), kamenorezačku industriju (mašine za rezanje vodemim mlazom – waterjet. CNC mašine za 3D obradu kamena i mermera, duborez, iscrtavanje slika i slova). Takođe, proizvodi i mašine za građevinsku industriju, a svojim poslovnim partnerima nudi i usluge projektovanja i proizvodnje ostalih CNC mašina prema zahtevu kupca.

- U našoj zemlji postoji nekoliko preduzetnika koji se bave proizvodnjom mašina sličnog tipa, ali je njihova proizvodnja na nivou hobi radionice, dok smo mi zaokružili kompletan proces. Samim tim nudimo garantne uslove i adekvatnu tehničku podršku. Smatram da na prostorima bivše SFRJ nemamo konkurenciju koja bi mogla da ugrozi naše poslovanje - navodi Jelena Čitaković i dodaje da se u Evropi samo nekoliko kompanija bavi istim poslom na sličnom nivou i sa tim firmama su u stalnom kontaktu, razmenjuju iskustva i unapređuju saradnju.

Sagovornica eKapije kaže da Arpel u narednih pet godina planira da kompletira započet proces formiranja sopstvenog mašinskog parka u sopstvenom proizvodnom pogonu, što će im omogućiti da kontrolišu vreme i kvalitet, formiraju efikasnu proizvodnu liniju i znatno smanje troškove proizvodnje. Sredstva koja bi uštedeli na taj način usmeriće prvenstveno na marketing i razvoj novih proizvoda.

- S obzirom na to da smo razvili paletu proizvoda koji svoju primenu nalaze u gotovo svim granama industrije, obezbedili smo sebi tržište. Uglavnom poslujemo u zemljama sa nemačkim govornim područjem, ali nakon formiranja pogona planiramo dalji razvoj strategije izvoza. Pored država regiona, veoma su nam bitni kontakti u Norveškoj, Rusiji, Španiji i Nigeriji.

Jelena Čitaković kaže da je njena životna filozofija sažeta u kineskoj mudrosti - "Iz dobrih reči proizlazi poverenje. Iz dobrih misli proizlazi produhovljenje. Iz dobrote davanja proizlazi ljubav."

- Želja nam je da u budućnosti ostvarimo ambiciju sa početka ove priče - Arpel u 3.000 m2 poslovnog prostora i sa 300 zaposlenih! - optimistički zaključuje sagovornica eKapije.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.