Izvor: Beta | Sreda, 08.04.2009.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ulaganja u "Koridor 10" neće biti smanjena - Srbiji do jeseni više od milijardu evra za izgradnju puteva

(Foto: b)

Srbiji bi do jeseni trebalo da bude odobreno više od jedne milijarde evra međunarodnih kredita za izgradnju puteva na "Koridoru 10", najavio je juče (7. april 2009. godine) Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

On je na predstavljanju mera za prevazilaženje ekonomske krize kazao da "stimulativni paket znači i investicije u saobraćajnu infrastrukturu".

Dinkić je rekao da bi bord Svetske banke u maju trebalo da odobri Srbiji kredit od 388 mil USD za izgradnju južnog dela "Koridora 10", a da bi Evropska investiciona banka u junu trebalo da odobri 600 mil EUR za izgradnju tog pravca.

Kako je naveo, odluka Evropske investicione banke o 150 mil EUR za južni deo "Koridora 10" trebalo bi da bude doneta u julu, a Srbija, kako je dodao, ima i donaciju od 100 mil EUR iz grčkog "Helenic" plana za taj pravac.

- To će nam pokriti finansijsku konstrukciju- ocenio je Dinkić.

- Očekujemo da u maju krenu radovi na autoputu Horgoš-Novi Sad s obzirom da je tender u toku- kazao je ministar ekonomije Srbije.

- Takođe, planiramo da krenemo u rekonstrukciju pruga na "Koridoru 10", jedan deo iz našeg budžeta, ali najveći deo iz stranih kredita- rekao je Dinkić.

Za 2009. godinu planirano je ulaganje 472 mil EUR u drumski "Koridor 10", a u modernizaciju železnica na tom koridoru oko 220 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.