Izvor: Progressive | Utorak, 07.04.2009.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Progressive magazin) Vladimir Bokan, direktor "Idee": "Idea Super Ušće" objedinjuje najviše savremene svetske maloprodajne standarde s "Ideinim" razumevanjem potreba potrošača

Šoping centar Ušće
Šoping centar Ušće (Foto: b)
(Vladimir Bokan)

"Idea d.o.o." je prisutna na tržištu Srbije sa veleprodajnim uslugama od 1992. godine. U maju 2005. postaje deo "Agrokor" koncerna, kada nakon zauzimanja vodeće pozicije u veleprodaji pravi iskorak i u segmentu maloprodaje. U oktobru iste godine otvara prvi maloprodajni objekat (Oaza) u Beogradu. Danas posluje sa 87 maloprodajnih objekata i sedam veleprodajnih centara širom Srbije, i zapošljava više od 3.200 radnika. Za Progressive magazin govori Vladimir Bokan, generalni direktor ove kompanije.

Nedavno ste otvorili objekat u šoping centru Ušće. Recite nam nešto više o njemu?

Novootvorena "Idea Super" u okviru Ušće Shopping centera je četvrti objekat ovog formata u Beogradu. Prostire se na ukupnoj površini od 4.000 metara kvadratnih i u asortimanu ima više od 20.000 artikala. Zapošljava 94 radnika koji kupcima osiguravaju kvalitetnu i ugodnu kupovinu. Treba napomenuti da su u pomenutom objektu izuzetno povoljne cene artikala.

Kakav je odnos domaće i strane robe? A u ostalim objektima?

U svim formatima "Idee" učešće domaće robe u ukupnom asortimanu je više od 70 odsto.

Da li će se on i po čemu razlikovati od ostalih objekata tog formata?

"Idea Super Ušće" je u sastavu najvećeg šoping centra na Balkanu. Smeštena je na - 2 nivou, što predstavlja pogodnost jer se u nju ulazi direktno sa parkinga koji ima više od 1.300 parking mesta. Kupci mogu u ukupnom broju artikala od 20.000 naći izuzetno bogat asortiman proizvoda od kojih izdvajamo sveže voće i povrće, sveže meso, svakodnevno svežu ribu, odeljenje pekare sa sveže pečenim pecivima na svakih sat vremena. Posebno bih izdvojio gastro odeljenje sa više od 50 različitih, sveže pripremljenih jela, kao i salat bar sa upakovanim svežim salatama od voća i povrća i to sve po izuzetno povoljnim cenama, uz kvalitetnu uslugu našeg ljubaznog i edukovanog osoblja. Osim toga, imamo i izuzetno bogat asortiman na odeljenjima vinoteke, kozmetike, tehnike i malih kućnih aparata.

"Idea Super Ušće" zamišljena je kao maloprodajni objekat koji će zajedno sa svim ostalim prodavnicama u sklopu ovog jedinstvenog trgovačkog centra stvarati dobitnu kombinaciju za kupovinu u Beogradu. Kao i sam Shopping center Ušće, prodavnica "Idea Super" kao njegov centralni i sastavni deo objediniće najviše savremene evropske i svetske maloprodajne standarde s "Ideinim" razumevanjem navika i potreba potrošača. Zajedničkim snagama i atraktivnim sadržajima, "Idea Super Ušće" svim kupcima omogućava kupovinu u jednom od najlepših i najsavremenijih prodajnih objekata na ovim prostorima.

"Idea" je poslovanje započela kao veleprodaja, a onda je krenula i u maloprodaju. Koliko objekata trenutno imate i gde ste sve zastupljeni?

Šoping centar Ušće
Šoping centar Ušće (Foto: b)

U 2005. godini otvorili smo prvi maloprodajni objekat (Oaza) u Beogradu. godinu 2006. karakteriše dinamični razvoj maloprodajne mreže. U ovom periodu dolazi do otvaranja novih formata od kojih je najznačajniji i najveći "Idea extra", hipermarket koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih sa više od 40.000 artikala. Tokom 2007. godine nastavljamo istom dinamikom otvaranja novih objekata, dok 2008. godinu obeležava otvaranje značajnog broja prodavnica u susedstvu za svakodnevnu kupovinu. Danas "Idea" posluje u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima kroz mrežu od 87 maloprodajnih objekata i sedam veleprodajnih centara širom Srbije i zapošljava više od 3.200 ljudi.

Primetno je da ste u velikoj meri osvojili tržište južne Srbije, za razliku od drugih trgovaca koji su tu manje prisutni. Koje je bilo vaše opredeljenje za takvu odluku?

Naš cilj je da "Idea" ima adekvatno raspoređene svoje maloprodajne i veleprodajne kapacitete širom republike Srbije, vodeći pritom računa o demografskim i ostalim faktorima specifičnim za određeno područje, kao i o potencijalu istog.

Da li se to pokazalo kao dobar poslovni potez i kakve rezultate postižete u tom delu?

Da, izuzetno dobar, budući da kontinuirano beležimo sve veći broj potrošača u našim prodavnicama u tom regionu.

Gde je "Idea" još sve prisutna i u kojim formatima?

"Idea" je prisutna u svim krajevima Srbije, kroz sledeće formate: prodavnica u susedstvu, supermarket i hipermarket. Napomenuo bih da je "Idea extra" - hipermarket na Novom Beogradu ukupne površine od 7.000 metara kvadratnih, najveći objekat u okviru maloprodajne mreže "Idee".

Pošto pod svojim okriljem imate različite formate, da li ste primetili da Vaši kupci snovne kupovine sada više obavljaju u TT objektima nego u objektima većih formata?

Do sada nismo primetili pad potrošnje u većim formatima. Kako je potrošačima pored cene bitno i vreme obavljanja kupovine, dostupnost parkinga, mogućnost kupovine svega na jednom mestu, odnosno sve što štedi vreme i novac, sigurni smo da će i veliki formati u jednakom ili većem broju imati svoje kupce.

Kakvu strategiju je "Idea" spremila da zadrži postojeće kupce i privuče nove?

Činjenica je da će od ove godine od najveće važnosti biti povoljna kupovina. "Idea" zato za sve svoje kupce kontinuirano osigurava povoljne cene proizvoda. Dodatne benefite za kupce predstavlja niz svakodnevnih akcijskih ponuda. Pored redovnih akcija sniženja cena artikala kroz ponudu kataloga i vikend akcija, uvodimo i dnevna sniženja čak i do 50 odsto pojedinih grupa proizvoda (happy Day akcija). Osim toga, Idea je pokrenula inicijativu sniženja cena osnovnih životnih namirnica kako bi potrošačima omogućila najpovoljniju kupovinu na tržištu i time smanjila pritisak na njihov budžet. Pored osiguranja najpovoljnijih cena, kao što sam već ranije pomenuo, kontinuirano unapređujemo ukupan kvalitet naše usluge: širinom asortimana, edukacijom našeg osoblja, ukupnim ugođajem prilikom kupovine.

Šoping centar Ušće
Šoping centar Ušće (Foto: b)

Uključeni ste i u akciju ‘kupujmo domaće‘. Da li mislite da i to utiče na svest potrošača pri odluci o mestu kupovine?

"Idea" je pokrenula akciju ‘kupujmo domaće’ kako bi što kvalitetnije promovisala važnost kupovine domaćih proizvoda, te na takav način dala doprinos jačanju domaće proizvodnje. Ujedno nam je bio cilj da kupcima prenesemo poruku da svako od nas može svojim malim individualnim doprinosima kao što je odluka o kupovini domaćih proizvoda, dati doprinos jačanju domaće proizvodnje, privrede, a time i očuvanju sopstvenih radnih mesta. Drago nam je što je ovu akciju podržao veliki broj proizvođača, kao i određeni trgovački lanci.

Šta je to što "Idea" ističe kao svoju prednost u poređenju sa konkurencijom?

Svoj uspeh "Idea" gradi na stalnoj komunikaciji s kupcima, prepoznavanju njihovih želja i potreba i neprestanom prilagođavanju svog poslovanja najnovijim svetskim trendovima. U svojim prodavnicama, za koje odabira najbolje lokacije, "Idea" kupcima nudi vrhunsku uslugu, ugodnu kupovinu u izuzetno atraktivnom ambijentu, kao i najkvalitetnije proizvode po najpovoljnijim cenama.

Kako se borite s konkurencijom?

Jaka konkurencija na tržištu je najpogodnija opcija za potrošača, a ujedno je i nama podstrek za što efikasnije i kvalitetnije poslovanje.

Dosta ulažete i u marketinške aktivnosti. Kako se to odražava na poslovanje?

U današnje vreme, neophodna je svakodnevna komunikacija sa potrošačem s obzirom na izuzetno veliku dinamiku akcijskih ponuda na tržištu.

Pre ulaska u segment maloprodaje, "Idea" je bila jedna od vodećih veleprodaja. Kakva je situacija sada? Kako posluje veleprodaja? Koliko imate distributivnih centara? Gde?

"Idea" je ostala jedna od vodećih veleprodaja u Srbiji. Preuzimanjem veleprodajnih centara u Nišu, Leskovcu i Čačku, kao i otvaranjem novih objekata u Beogradu i Subotici, "Idea" je podigla svoje tržišno učešće u veleprodajnom biznisu, zauzela lidersku poziciju i stvorila mogućnosti za dalje širenje. "Velpro" centri su prisutni na sedam lokacija, u šest gradova: Beogradu (dva objekta), Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Čačku i Subotici. U njima je zaposleno više od 1.100 radnika.

Ko se sve snabdeva u vašim veleprodajama?

Naše veleprodaje su namenjene profesionalnim kupcima: STrovima, malim trgovcima, horeca kanalu, kao i trgovinama sa berzanskim robama.

Da li robu dovozite kupcima ili oni dolaze kod vas? Ili postoje obe mogućnosti?

U cilju zadovoljenja naših partnera vršimo distribuciju robe po najvišim standardima, tako da smo osigurali obe mogućnosti u veleprodaji.

Kakvu saradnju generalno imate sa dobavljačima?

Kvalitetan maloprodajni biznis se temelji na izuzetno dobrim partnerskim odnosima dobavljača i trgovaca. Mi stoga i negujemo te odnose i imamo izuzetnu poslovnu saradnju sa dobavljačima, što je vidljivo i kroz uključivanje najvećih proizvođača u Srbiji u proizvodnju naše robne marke, čime značajno pomažemo iskorišćavanju njihovih proizvodnih kapaciteta, što je u današnje vreme krize veoma važno.

Da li i na koji način osećate posledice krize?

U Idei smo izuzetno senzibilni na tržišna kretanja i potrebe naših potrošača što pokazuju i sve ranije navedene aktivnosti, koje imaju za cilj da im obezbedimo najbolje mesto za kupovinu.

Autor: Ana Filipović

Tekst u celosti preuzet iz: www.crier.rs

(Foto: b)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.