NavMenu

Članovi Inženjerske komore protestovali protiv izmena zakona o planiranju i izgradnji - Struci oduzimaju pravo da izdaje i oduzima licence

Izvor: Novosti Utorak, 23.10.2018. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Članovi Inženjerske komore protestovali su u ponedeljak, 22. oktobta, pred Skupštinom Srbije zahtevajući od poslanika da ne usvoje predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, a od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da odustane od namere da im preuzmu najvažniji posao. Parlament upravo raspravlja o predlogu novog zakona koji bi Inženjerskoj komori oduzeo pravo da izdaje i oduzima licence svojim kolegama. Taj posao Ministarstvo namerava da poveri komisiji koju bi ono formiralo.

Ministarstvo građevinarstva tvrdi da je rad Inženjerske komore dva puta bio blokiran i da se licence nisu izdavale. Inženjeri odgovaraju da nisu u pravu, da su oni dali 58.000 licenci i da su dosad 19 oduzeli.

- Hoće da struka ne odlučuje da li je neko povredio pravila. To je nečuveno - ističe Saljahudin Muratović, član Inženjerske komore.

- U Ministarstvu će pravnici odlučivati o licencama. Mi nismo sa druge strane države. Mi hoćemo da učestvujemo i da zakon bude kvalitetan. Ako nam uzmu ovlašćenja, mi ćemo biti na nivou Udruženja golubara. Nigde u Evropi ne postoji ovakvo rešenje. Jedino u Crnoj Gori tri ministarstva daju odobrenja inženjerima. Nije mi jasno zašto nas posmatraju kao neprijatelje. Mi hoćemo da učestvujemo. Mi nismo opozicija. Za prethodnu verziju zakona smo poslali 300 amandmana i nijedan nije usvojen. Potpuno nas ignorišu. Mi okupljamo 28.000 inženjera. Pa, to je intelektualna snaga. Hoće komoru da izopšte iz struke. Izbaciće nas iz Evropske asocijacije inženjerskih komora.

Na zamerke da se ovim predlogom gasi Inženjerska komora, Ministarstvo odgovara da nisu u pravu.


- Ono što Ministarstvo predlaže izmenama zakona jeste da se državi vrati povereni posao izdavanja licenci inženjerima, koji je 2003. godine poveren Inženjerskoj komori - navodi se u saopštenju.

- Ministarstvo je bilo prinuđeno na ovaj potez, jer je u proteklom periodu rad Inženjerske komore Srbije dva puta bio blokiran čime je bilo ugroženo izdavanje licenci, što je moglo da ugrozi sve poslove u građevinarstvu i infrastrukturi.


Apel poslanicima

Inženjerska komora upozorava na još nekoliko novina, koje donose predložene izmene. Apeluju, između ostalog, na poslanike da ne dozvole da se menja namena zemljišta promenom urbanističkog projekta, bez prethodne izmene planskog akta. Traže da se odustane od zahteva da i najmanja preduzeća moraju da imaju "veliku licencu", jer bi ih to previše koštalo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.