NavMenu

Raspisan tender za projektovanje podzemne garaže ispod Banovine u Novom Sadu

Izvor: Radio 021 Utorak, 23.10.2018. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Laszlo66/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada raspisala je tender za projektovanje podzemne garaže ispod Banovine.

Gradnja ove garaže je najavljena je još krajem 2017. a ideja za njenu izgradnju postoji već godinama.

Ova podzemna garaža, koja bi trebalo da ima dva do tri podzemna nivoa i više stotina parking mesta, zajedno sa garažom u Šafarikovoj ulici, trebalo bi da obezbedi veći broj parking mesta u centru. Postojali su planovi da podzemne garaže budu i ispod Modene i Trga republike, ali od toga odustalo.

Konkursna dokumentacija za podzemnu garažu kod Banovine predviđa da firma koja bude izabrana na tedneru treba da projektuje podzemnu garažu sa dve etaže ispod zemlje sa ulazom iz Banovskog prolaza i Platonove ulice. Procenjeno je da će u ovoj garaži biti oko 184 parking mesta, a svaka etaža će imati po 3.000 kvadrata.

U dokumentaciji se od projektanta traži i da posebnu pažnju posveti proračunu konstrukcije zbog pritiska podzemnih voda na temeljnu ploču i da se pažljivo izabere vrsta hidroizolacije. Treba navesti i da je kota terena na ovoj lokaciji od 76,65 metara do 78,45 metara, a da su maksimalni nivoi podzemnih voda od 76,4 do 76,8 metara, odnosno minimalni nivo je 72,5 metara, tako da se prilikom projektovanja mora obratiti pažnja na ovo, jer će obe etaže biti pod uticajem podzemnih voda. Uz podzemnu garažu biće izgrađena i crpna stanica.

Kažimo i da se za sada ne zna kada će početi gradnja ove garaže, ali je izvesno da će to čekati 2020. godinu, s obzirom na to da će biti potrebni meseci za izradu projekta, donošenje drugih urbanističkih akata i na kraju za tender za izvođača radova. Uslov je i da Novi Sad u budžetu ima novca za ove radove.

Nije poznato ni koliko će koštati radovi, ali kao reper može poslužiti to da su za podzemne garaže ispod Modene, odnosno Trga republike uzimane procene bile od pet do šest miliona evra.

Sve detalje tenderske dokumentacije možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.