Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.10.2018.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo Ekonomski samit Srbije - Reforme vode u četvrtu industrijsku revoluciju

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Ekonomski samit Srbije, pokrenut 2001. godine kao platoforma za privlačenje novih kompanija na srpsko tržište, danas je forum koji između ostalog promoviše i rezultate Srbije na polju pristupanja EU, izjavio je Simeon Comokos, direktor TGI grupe koja je organizator samita.

- Geopolitička konkurencija je veoma zrela, pokretači promena su se promenili, četvrta industrijska revolucija donela nove izazove za region promovišući ekonomski razvoj sa akcentom na inkluzivni razvoj, kako bi ljudi mogu da se uključe i kako bi svi imali koristi od toga - rekao je počasni konzul Srbije u Grčkoj na 18. Samitu na kojem su između ostalih govorili šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, visoki predsavnik za BiH Valentin Incko, ministri Ivica Dačić i Aleksandar Antić.

Član Odbora Saveta stranih investitora Goran Pekez ocenio je da je Vlada Srbije sprovela niz važnih reformi među kojima se, kako kaže, ističe broba protiv sive ekonomije. Zahvaljujući toj borbi u bužetu Srbije ostvaren je suficit i fiskalna politka je stabilna, ocenio je Pekez i pohvalio napore vlade i parlamenta koji su konsultovali privredu pre sprovođenja i osmišljavanja reformi. Dodao je da su poresko i radno pravo oblast koje kada je u pitanju privreda imaju prioritet u procesu reformi.

Regionalni menadžer kompanije Viza za jugoistočnu evropu Vladimir Đorđević izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje Srbija usemrava ka digitalizaciji, jer kako je dodao i bezgotovinsko plaćanje i bezgotovinska ekonomija podspešuju privredu i dorpinose rastu BDP-a. Prema njegovim rečima, zahvaljujući svemu tome Srbija je postala redovan učesnik u istraživanjima, a po onom koje je izradila agencija Mudis, jedna je od 70 zemalja po uticaju bezgotovinskih i digitalnih planiranja. Đorđević je dodao da se Beograd našao i na listi 100 gradova koji učestuju u "kešles" studiji, što je kako je ocenio veliki uspeh.

- Beograd je u tom delu digitalizacije grad u razvoju, ali ako malo pojačamo tempo, ubrzo će stasati u digitalno sazreo grad - zaključio je on.

Član upravnog obora Eurobanke Milan Vićentić govorio je o ulozi te bannke na bankarskom tržištu Srbije, ali i o tome da bankarski sector Srbije danas može da se smatra jako dobro kapitalizovanim i stabilim. Prema njegovim rečima, kamate za podršku kreditiranja i stanovništva i privrede su na istoriskom minimumu, udeo nenaplaćenih kredita smanjen je na 6% u julu, i taj trend se nastavlja.

Vićentić je podsetio da se bankarsko tržište u Srbiji ukrupnjava i da će na njemu ostati samo "nekoliko krupnih igrača".

Zoran Tadić, direktor firme Neofyton istakao je da su inovacije i kvalitet jedini način da se domaći proizvodi plasiraju na globalnom tržištu i da Srbija treba da se uključi u industriju 4.0.

- Industrija 4.0 je sveoubuhvatna matrica koja povezuje ljude, biznis, inovacije i sredstva, što dalje omogućuje integrisani sistem, gde se efikasnost neprekidno povećava. Zamislite da pijete mleko ujutru i da vam šolja kaže da li ste bolesni ili niste, ili da perete kosu, a da iz tuša izlazi voda iz koje kasnije imate kompletnu hemijsku analizu sa vašeg tela, ili da sedite na stolici koja uvek može da vam kaže koliko imate kila. To je industrija 4.0 i Srbija treba da se uključi i da izvuče maksimum kako za sebe tako iza generacije koje dolaze - rekao je Tadić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.