Izvor: Novosti | Nedelja, 21.10.2018.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

MILER: Srbija može do Turskog toka

Aleksej Miler
Srbija se može povezati sa gasovodom koji do Turske ide preko Crnog mora, izjavio je za Novosti predsednik Gazproma Aleksej Miler.

Projekat Turski tok pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora, rekao je on i dodao da će sa prvog kraka, gas ići na tursko tržište.

- Drugi krak je namenjen za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope - rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, Gazprom je potpisao "Putne mape o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske, a operateri za transport gasa već rade kako bi osigurali da sistemi za transport ovih zemalja budu spremni da prime dodatni gas.

Postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije, dodao je on.

Miler je istakao da NIS ima jednu od najsavremenijih rafinerija u regionu i mrežu benzinskih stanica u Srbiji i još tri balkanske zemlje te dodao da je to "jedan od vodećih srpskih izvoznika naftnih proizvoda i najatraktivnijih poslodavaca u zemlji".

- Ukupan obim investicija Gazprom grupe i NIS u razvoj proizvodne infrastrukture i u nove projekte kompanije približava se sumi od 3 mlrd EUR - naglasio je Miler.

Od 2013. godine, NIS svake godine uplaćuje u budžet Srbije više od milijardu evra, što je od 13 do 15% budžeta zemlje, istakao je on.

- Na kraju prve polovine 2018. godine plaćanja su iznosila gotovo 700 mil EUR. Kao što vidite, rezultati govore sami za sebe - zaključio je Miler za Novosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.