Izvor: RTS | Nedelja, 21.10.2018.| 19:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU PRO pomaže razvoj geografskih informacionih sistema lokalnih samouprava - Rok za prijave 30. decembar 2018.

Ilustracija
Razvojni program EU PRO objavio je javni poziv za podnošenje predloga projekata za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema. Poziv, za koji je Evropska unija izdvojila 1,2 mil EUR, otvoren je do 30. decembra 2018. godine a pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje su uključene u realizaciju programa EU PRO.

Geografski informacioni sistemi (GIS) omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj i resurse ali i zainteresuju potencijalne investitore.

- Uvođenjem geografskih informacionih sistema unaprediće se rad lokalnih samouprava jer umrežene institucije i objedinjene baze podataka omogućavaju efikasnije pružanje usluga građanima, investitorima i svim drugim korisnicima, a doprineće se i boljem upravljanju zemljištem i proceni društveno-ekonomskih potencijala gradova i opština - rekao je menadžer programa EU PRO Grem Tindal.

Evropska unija će preko EU PRO programa pružiti podršku lokalnim samoupravama u procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i neohodne računarske opreme, a važan segment činiće i obuka zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Tokom sprovođenja projekata definisaće se institucionalni okvir i procedure za rad GIS-a, a uspostaviće se i saradnja relevantnih institucija na lokalnom i republičkom nivou koje se bave prostornim podacima.

Maksimalni iznos sredstava koji može da bude odobren za pojedinačni projekat je 100.000 EUR, a u slučaju da dve ili više opština konkurišu sa partnerskim projektom najviši iznos je 150.000 EUR.

Takođe, lokalne samouprave moraju da obezbede finansijsko učešće od najmanje 15% od ukupne vrednosti projekta.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će u periodu od 12. novembra do 7. decembra 2018. godine održati informativne sesije i obuke za sve zainteresovane lokalne samouprave, a informacije o mestu i vremenu održavanja info sesija biće naknadno objavljene na sajtu EU PRO programa gde je dostupna i dokumentacija za
prijavljivanje na konukurs EU PRO - Javni pozivi: https://www.eupro.org.rs/konkursi/javni-pozivi.

Aktivnosti EU PRO, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 mil EUR. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Šumadiji i zapadnoj Srbiji i Južnoj i istočnoj Srbiji.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.