NavMenu

Veliki problem smanjenje broja mladih u agrarnom sektoru

Izvor: Tanjug Subota, 20.10.2018. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)
Vojvođanski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković izjavio je da poljoprivreda daje veliki doprinos celokupnoj privredi Vojvodine, ali da značajan problem predstavlja smanjenje broja mladih koji svoju perspektivu vide u agrarnom sektoru.

Kako je prenela Pokrajinska vlada, na konferenciji održanoj 19.10.2018. u Novom Sadu posvećenoj mladim privrednicima u poljoprivredi, on je rekao da bojazan izaziva činjenica da iz zemlje odlaze mladi kvalifikovani ljudi, koji bi trebalo da obezbede kontinuitet i proizvodnje, ali i društva i države.

- U razvijenijim zemljama u ukupnom bruto-društvenom proizvodu i stvaranju nove materijalne vrednosti, poljoprivreda zaostaje za ostalim granama privrede. Međutim, sva dešavanja u našoj zemlji, u protekle tri decenije, dovode do toga da je danas lokomotiva privrede upravo poljoprivreda. Bojazan izaziva činjenica da mladi, kvalifikovani ljudi odlaze iz zemlje. Oni bi trebalo da obezbede ne samo kontinuitet poljoprivredne proizvodnje već i kontinuitet društva i države - rekao je Đoković.

On je stava da su industrijalizacija, digitalizacija, nove tehnologije, udruživanje uz edukaciju ključ razvoja Vojvodine.

- Edukacija, obrazovanje klastera, te povezivanje mladih ljudi, može da nam, kao celokupnom društvu, obezbedi novu materijalnu supstancu koja može da egzistira. Bitno je da poljoprivrednik ne izveze žito, kukuruz, ovas, već da izveze "bonžitu". Tačnije, neophodan je veći stepen proizvodnje, koja neće samo biti zasnovana na primarnoj poljoprivrednoj berzanskoj robi - rekao je Đoković, nadovezavši se da je uloga Pokrajinske vlade upravo u pružanju adekvatne podrške za unapređenje njihovog poslovanja kroz nove tehnologije, opremu, mašine i repromaterijal za produkciju konačnog proizvoda.

Organizator konferencije, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika iz Novog Sada se, svojim radom i zalaganjem, izborilo za članstvo u Evropskom veću mladih poljoprivrednika, pri čemu im, kao i njihovim članovima, brojna stručna putovanja i razgovori sa kolegama omogućavaju da budu u toku i "rame uz rame" sa evropskim poljoprivrednicima.

Konferencija je održana u okviru drugog Sajma mladih poljoprivrednika održanog u Novom Sadu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.