Izvor: Beta | Petak, 19.10.2018.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za opremanje Elektrotehničkog fakulteta i Naučno-tehnološkog parka 5,5 mil EUR

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije u četvrtak (18.10.2018.) je na sednici odlučio da će 5,5 mil EUR biti uloženo za opremanje Elektrotehničkog fakulteta, Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta i radionice Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Taj Savet, kojim predsedava premijerka Srbije Ana Brnabić, izvojiće novac za projektovanje novih 16.000 kadratnih metara Naučno-tehnološkog parka u Beogradu (NTP).

- Ovim proširenjem u prvoj fazi biće omogućeno zapošljavanje novih 300 inženjera, a do kraja projekta ukupno 1.200. U NTP Beograd, za samo dve godine poslovanja, sada radi 60 kompanija, koje zapošljavaju skoro 500 inženjera - navodi se u saopštenju kabineta premijerke Srbije.

Na sednici je konstatovano da je uspešno sproveden projekat o osnivanju startap centara u osam gradova u Srbiji, što je koštalo 250 miliona dinara.

- Članovi Saveta razgovarali su i o drugim inicijativama koje je ovo telo pokrenulo, a posebno o programu prekvalifikacija za IT, s obzirom na to da je raspisan i poziv izvođačima obuka za još 500 zaposlenih ljudi koji žele da promene posao i započnu karijeru u IT sektoru - navodi se u saopštenju.

Kako se zaključuje u saopštenju, u prvih šest meseci 2018. godine izvoz usluga informaciono komunikacionih tehnologija iz Srbije porastao je za 25,6% sa izvozom većim od 600 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.