NavMenu

Loris Baso, menadžer kompanije Hoval - Decentralizovani sistemi štede prostor i snižavaju troškove

Izvor: eKapija Sreda, 24.10.2018. 08:58
Komentari
Podeli
Loris BasoLoris Baso
Kombinovanjem svog decentralizovanog ventilacionog uređaja sa lokalnim reverzibilnim toplotnim pumpama, rešenje Hoval je omogućilo značajnu uštedu prostora. Zahvaljujući tome, oslobođen je prostor kotlarnice i centralne toplotne pumpe i prostorije za smeštaj opreme postale su nepotrebne, cevovod je minimizovan, a investicioni i pogonski troškovi sniženi.

Ovako u razgovoru za eKapiju prednosti novog rešenja objašnjava Loris Baso, menadžer kompanije Hoval za ventilacione sisteme. On ističe da je projektantima tako data nova sloboda kod izbora rešenja ventilacije, grejanja i hlađenja visokih hala.

- Kada pričamo o decentralizovanim sistemima, više ne mislimo samo o RoofVent i TopVent uređajima, nego i o njihovim toplotnim pumpama - ističe Loris Baso.

eKapija: Rezultat svega je zapravo rešenje koje štedi prostor?

- Ušteda prostora takođe znači i uštedu para. Kada se uređaji ukombinuju da čine potpuno decentralizovano celovito rešenje, tada su suvišni sistemi za centralnu pripremu hladne i tople vode. To takođe znači da više nema ni potrebe za prostorijama za smeštaj opreme tih sistema. Tako trgovine ili industrija dobijaju vredan prostor za korišćenje.

eKapija: Novo rešenje olakšava i projektovanje sistema. Na koji način?

- Komponente prethodnog sistema, poput vazdušnih kanala i cevovoda grejnog i rashladnog medijuma, postaju nepotrebne i zbog toga je projektovanje sistema lakše. Izvođačima radova olakšan je posao, nema više prodora kroz zid i kačenja cevovoda za krovnu konstrukciju, a kompletna montaža se obavlja na krovu. Više nije potrebna skupa termoizolacija cevovoda hladne vode i unutrašnjost hale deluje raščišćeno i potpuno upotrebljivo.

eKapija: Optimalna distribucija vazduha u decentralizovanom sistemu omogućava niže troškove, kako prilikom početnog ulaganja, tako i kasnije tokom korišćenja. Koji su još glavni benefiti?

- Manji investicioni troškovi rezultiraju manjim pogonskim troškovima. Zahvaljujući optimalnoj distribuciji vazduha putem vrtložne komore, decentralizovani sistem sa RoofVent uređajem, TopVent uređajem i svojom lokalnom toplotnom pumpom radi sa minimalnim padom pritiska, a samim tim i troši manje struje. Nema vazdušnih kanala i zbog minimalne vertikalne termičke stratifikacije u prostoriji smanjuje toplotne gubitke u poređenju sa mnogim standardnim centralizovanim sistemima. Pored toga, toplotna pumpa ima visoku efikasnost i pri standardnim temperaturnim uslovima, i praktično premašuje efikasnost rada kotla.


eKapija: Kako se novo rešenje pokazalo u praksi?

- Primera radi, prodavnica garderobe u Austriji koja koristi novi decentralizovani sistem smanjila je svoje pogonske troškove za 36% u poređenju sa centralizovanim rešenjem koje obuhvata gasni kotao. Štaviše, toplotna pumpa koristi obnovljivu energiju. Emisija CO2 je minimizovana, naročito u poređenju sa centralnim grejnim sistemima koji koriste fosilna goriva. Kao rezultat toga, nema potrebe za korišćenjem i uvozom fosilnih goriva.

Ukupni troškovi tokom radnog veka uređaja i emisije se tako održavaju u prihvatljivim granicama. Ovo je moguće zahvaljujući tome što svaki RoofVent RP ventilacioni uređaj i TopVent TP recirkulacioni uređaj "komunicira" sa svojom toplotnom pumpom i međusobno se "razumeju". Svi uređaji dolaze iz istog izvora i u sklopu čine efikasan sistem.

eKapija: Kakva su vaša očekivanja od daljeg korišćenja decentralizovanih sistema?

- Siguran sam da će savremeni projektanti rado pratiti primer iz Austrije, koja je smanjila svoje troškove ventilacije, grejanja i hlađenja za više od trećine - optimistički zaključuje Loris Baso.

Kompletan sadržaj Teme nedelje: Grejanje - rešenja za bolju energetsku efikasnost pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.